Društvo

Todorović: U banjalučkom Domu zdravlja 125 porodičnih ljekara

Todorović: U banjalučkom Domu zdravlja 125 porodičnih ljekara
Foto: RTRS | Todorović: U banjalučkom Domu zdravlja 125 porodičnih ljekara
Srna

BANJALUKA - U Republici Srpskoj, kao i u mnogim zemljama u svijetu, postoji nedostatak specijalista porodične medicine, zbog čega će se u narednom periodu raditi na tome da se mladi ljekari podstaknu i zainteresuju za te specijalizacije, zaključak je današnjeg okruglog stola o ovoj temi u Banjaluci.

U banjalučkom Domu zdravlja radi 125 porodičnih ljekara, što je zasad dovoljno, a prvu generaciju specijalizanata porodične medicine čine 25 doktora opšte prakse, od kojih je polovina iz Doma zdravlja, navela je direktor te zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

"Porodična medicina se posljednjih pet godina nalazi na prekretnici," rekla je ona novinarima u Banjaluci, pred početak Okruglog stola "Porodična medicina na pragu treće decenije – iskustva i izazovi", koji se održava povodom 28 godina od osnivanja banjalučkog Doma zdravlja i 20 godina Službe porodične medicine u tom Domu zdravlja.

Ona je istakla da je problem nedostatka doktora na primarnom nivou u čitavoj Republici Srpskoj.

"Dolazi nam smjena generacija i Dom zdravlja Banjaluka će se u narednih 10 godina neće moći adekvatno nadomjestiti odlazak porodičnih doktora u starosnu penziju", rekla je Todorovićeva.

Ona je istakla da mladi doktori u proteklom periodu nisu baš pokazivali želju za specijalizacijom iz porodične medicine, prvenstveno zbog težine rada i više žele da specijalizacije dobiju u bolnicama ili na Univerzitetskom kliničkom centru.

Prema njenim riječima, primarna zdravstvena zaštita je temelj zdravstvenog sistema, dostupna je svim građanima i tako treba da ostane.

Ona je ponovila da postoji nedostatka mladih doktora, koji bi nakon rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, najčešće porodičnoj medicini ili Službi hitne medicinske pomoći, dalje išli na specijalizaciju porodične medicine.

Ona je rekla da očekuje da će danas na skupu u Banjaluci razmijeniti iskustva iz oblasti porodične medicine u okruženju, stručnjaci od Slovenije do Makedonije, kao i predstavnici zdravstvenih institucija iz oblasti porodične medicine.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je nastava iz porodične medicine uvedena na dodiplomske studije Medicinskog fakulteta 1998. godine, a da se ubrzo krenulo i sa specijalizacijom, odnosno kontinuiranom edukacijom za doktore opšte medicine.

On je naveo da je danas na specijalizaciji oko 40 specijalizanata po novom planu i programu četvorogodišnjeg studija.

"Imamo čitav niz subspecijalizacija koje su uvedene u ovoj godini, tako da i doktori porodične medicine sada imaju mogućnost da se bave subspecijalističkim djelatnostima koje ranije nisu imali", rekao je Škrbić.

 

On je istakao da broj specijalista porodične medicine u ovom trenitku nije možda dovoljan za opsluživanje kompletnog zdravstvenog sistema Republike Srpske, odnosno primarne zdravstvene zaštite i da će resorno ministarstvo i udrženja imati dodatni zadatak da podstaknu mlade ljude i zainteresuju ih za te specijalizacije.

On je dodao da je porodična medicina prosperitetna disciplina, koja ima široke mogućnosti unapređenja i može biti atraktivna za mlade koji završavaju studij medicine.

Škrbić je napomenuo da se mladi potaknuti za specijalizaciju iz porodične medicine programima specijalizacije i edukacije u nekim drugim sredinama, atraktivnijim sistemom ugovaranja finansiranja da se ljudi više opredjeljuju, što su radili druge zemlje.

"Sve je stvar strategije i politike razvoja zdravstvenog sistema, kako neku disciplinu učiniti atraktivnijom. Platama, subvencijama i mnogim drugim načinima", ukazao je Škrbić.

Profesor porodične medicine i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u LJubljani Igor Švab je rekao da su u Sloveniji mnogo toga uradili na nivou edukacije, ističući da i Slovenija ima, kao i sve zemlje u svijetu, problema koji se odnose na broj ljekara porodične medicine.

"Imamo manjak tih ljekara, kao i sve zemlje svijeta", rekao je Švab i dodao da je manjak ljekara porodične medicine univerzalan problem.

On je pojasnio da se taj problem u Sloveniji pokušava riješiti tako da se tim ljekarima omogući što bolji uslovi za rad, da se smanji birokratija na primarnom nivou i da su dobro plaćeni za svoj rad.

Švab je naveo da Slovenija ima oko 1.000 porodičnih ljekara, što, kako kaže, nije dovoljno i da bi trebalo da imaju bar još 200 porodičnih ljekara.

U Domu zdravlja Banjaluka mjesec maj 2022. godine je mjesec u kome će nizom aktivnosti obilježiti ulazak u treću deceniju postojanja Službe porodične medicine sa edukativnim centrom i 28 godina od osnivanja te zdravstvene ustanove.

Svečana akademija povodom 28 godina od osnivanja banjalučkog Doma zdravlja i jubilarnih 20 godina postojanja Službe porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci biće održana večeras u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije