Društvo

Tokom pet akcija prikupljeno više od pet tona otpada

Tokom pet akcija prikupljeno više od pet tona otpada
Foto: Ustupljena fotografija | Tokom pet akcija prikupljeno više od pet tona otpada

SARAJEVO - Posljednja akcija ovogodišnjeg "Coca-Colinog" projekat "Od izvora do mora" okupila je više od stotinu volontera u čišćenju i odvojenom prikupljanju otpada na Velikom polju, na Igmanu.

Kako su naveli organizatori, tokom pet akcija čišćenja u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Zenici i na Igmanu realizovanih ove godine uključilo se više od pet stotina volontera raznih generacija, okupljenih sa "Coca-Colom" oko postizanja zajedničke i globalne misije - svijeta bez otpada.

"Sretan sam što mogu pozdraviti više od stotinu volontera u ime 'Coca-Cole' u Bosni i Hercegovini, na petoj akciji čišćenja, kojom završavamo ovogodišnje izdanje projekta 'Od izvora do mora' u BiH.  Ove godine ponosni smo na činjenicu da smo kroz pet akcija čišćenja uspjeli okupiti više od 500 volontera u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Zenici, koji su prikupili više od pet tona otpada za manje od mjesec dana", rekao je Faruk Kovač, stručni saradnik za korporativne poslove i održivost "Coca-Cole HBC Adria".

Realizacija ovogodišnjeg projekta "Od izvora do mora" počela je akcijom prikupljanja ambalažnog otpada u Sarajevu, uz Miljacku kod Vilsonovog i prema Velešićima, a potom su čišćeni park "Mladen Stojanović" i izletište Suturlija u Banjaluci, kampus Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a prošle sedmice Kamberovića polje, uz rijeku Bosnu u Zenici. Akcija na Velikom polju na Igmanu bila je završnica ovogodišnjeg izdanja projekta.

"Coca-Cola" u BiH akcije je organizovala u partnerstvu s "Konzumom" u BiH, u saradnji s UG "Ruke", koja je nosilac aktivnosti globalne inicijative "Let's do it" u BiH, i lokalnim nevladinim organizacijama aktivnim u polju očuvanja okoline.

Kako su istakli u "Coca-Coli" u BiH, glavni cilj projekta "Od izvora do mora" je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

"Coca-Cola" u BiH i ove je godine za sve volontere osigurala uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama su u lokalnim zajednicama koordinisale nevladine organizacije angažovane na polju očuvanja okoline", rekli su u "Coca-Cola" u BiH, dodajući da je ovaj projekat dio dugoročnog sveobuhvatnog plana - svijet bez otpada, kojim se "Coca-Cola", među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 odsto.

"Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina 'Coca-Cola' je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno sedam odsto. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26 odsto u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona", naveli su u "Coca-Cola" u BiH.

Istakli su da je "Coca-Cola" u BiH prestala koristiti plastičnu omotnu foliju i počela primjenjivati KeelClip™, inovativnu minimalističku kartonsku ambalažu, koja se može u potpunosti reciklirati. 

"KeelClip™ će se upotrebljavati na svim pakovanjima do šest limenki Coca-Cole, Coca-Cole Zero i Schweppesa, a potom će se proširiti na dio ostaloga asortimana bezalkoholnih gaziranih pića koja na tržište dolaze u limenkama", zaključili su u "Coca-Coli" u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije