Društvo

Tokom zime otanjile zalihe krvi

Tokom zime otanjile zalihe krvi
Foto: Ilustracija | Tokom zime otanjile zalihe krvi

BANJALUKA - U transfuziološkim službama u RS smanjene su zalihe krvi i komponenti krvi tokom januara i februara zbog godišnjih odmora i praznika, kada se manji broj dobrovoljnih davalaca krvi odaziva akcijama dobrovoljnog davanja krvi, a u tim mjesecima su i učestalije saobraćajne nesreće, čime je i potreba za krvlju povećana.

Kažu ovo u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, koji ističu da uprkos manjem broju dobrovoljnih davalaca krvi u januaru i februaru uspijevaju obezbijediti dovoljne zalihe krvi za transfuziološke potrebe stanovništva.

"Naša organizacija, sa službama u deset gradova, omogućava da se krv prikuplja na mjestima gdje je to moguće, a upućuje tamo gdje je ona najpotrebnija. Na taj način uspijevamo obezbijediti potrebne količine komponenti krvi za svoje pacijente u RS", pojašnjavaju u Zavodu.

Veselka Ćejić, šef za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, kaže da je dobrovoljno davalaštvo krvi u RS u stalnom porastu iz godine u godinu. 

"Zavod za transfuzijsku medicinu sa svojim organizacionim jedinicama godišnje prikupi i obradi oko 34.000 doza krvi, od koji se oko 12.000 prikupi u Banjaluci", kaže Ćejićeva.

Ona je pojasnila da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina, te da se u RS organizuje oko 300 akcija dobrovoljnog davanja krvi koje se obavljaju ili u Službi ili na terenu.

"Davanje krvi je na dobrovoljnoj bazi, besplatno i može se obaviti u svim našim organizacionim jedinicama, pojedinačno ili u grupama svaki radni dan", ističe Ćejićeva.

Dodala je da od ukupno prikupljene krvi u toku godine oko 75 odsto jedinica krvi se prikupi od doborovoljnih davalaca bilo pojedinačnim ili grupnim darivanjem krvi, dok su ostali davaoci takozvani namjenski davaoci koji daju krv na ime određenog pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije