Društvo

Topli dom Vide Matuh bio utočište za više od dvadesetoro djece

Topli dom Vide Matuh bio utočište za više od dvadesetoro djece
Foto: Foto europa.ba | Topli dom Vide Matuh bio utočište za više od dvadesetoro djece

SARAJEVO - Dijete se jednostavno voli, svoje ili tuđe, jer ko nema ljubavi, taj ne voli ni svoje, riječi su hraniteljke Vide Matuh iz Sarajeva, u čijem je skromnom, ali najtoplijem domu, boravilo više od dvadesetoro djece sa poteškoćama u razvoju ili bez roditeljskog staranja.

U tom domu više od tri decenije praznike su proslavljala djeca koju su životne nedaće u nekom periodu odvojile od roditelja, ali na sreću, tu se našla teta Vida, koja ih je prigrlila kao svojih dvoje biološke djece. Kako davne 1987, tako i ove godine u domu porodice Matuh u kojem su trenutno u hraniteljstvu dvije djevojčice, praznici počinju već od novembra.

"Kod nas praznici traju od novembra do februara. Ta se euforija riječima ne može opisati, od kićenja jelke do poklona koji su nagrada djeci koja su bila dobra i poslušna", priča Vida. Ova hrabra žena koja zrači optimizmom u šali kaže da nema mjesta u BiH odakle dijete nije bilo kod nje na smještaju.

"Znate, skromno živim, ali imam ljubav, to duhovno bogatstvo. Ponosna sam kada vidim da su moja djeca danas izrasla u dobre ljude. Neki su sada već zreli, imaju porodice pa mi dođu sa djecom, ali sa svima održavam veze", priča Vida.

Prisjećajući se početaka kada to nije bilo klasično hraniteljstvo i teta Vida kaže da se krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je rodila dijete i otišla na bolovanje, u njoj rodila želja da pomogne djeci sa poteškoćama koja nisu imali odgovarajuće ustanove u svojoj opštini.

"To su bila djeca sa oštećenim sluhom i govorom, a pošto se moj stan nalazi blizu Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, prihvatila sam tu djecu da budu kod mene", kaže Vida, dodajući da su neka djeca bila kod nje i za vrijeme ratnog vihora.

Kako se hraniteljstvo razvijalo, krenuli su na edukacije kako bi mogli zbrinjavati djecu bez roditeljskog staranja.

"Te edukacije su mi puno pomogle, mnogo sam naučila od stručnih ljudi, a mi smo željeli veću porodicu, ali i pomoći dječici", prisjeća se hraniteljka.

Kod nje trenutno boravi dvadesetjednogodišnja, sada već studentkinja, koju je dobra teta Vida prihvatila još kao bespomoćnu djevojčicu koja je predugo bila u bolnici s bolesnom majkom čekajući da joj neko pruži dom, jer nije imala oca niti porodice koja bi ju prihvatila. Osim njoj, Vida je od 2017. godine hraniteljka i desetogodišnjakinje koju je prihvatila iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

Vida se s pravom može nazvati pionirkom hraniteljstva, a sa djecom je kroz sve ove godine imala pregršt lijepih momenata, a ona su je obožavala baš zbog njene vedre naravi i spremnosti da se potpuno posveti djeci koju nimalo nije razdvajala od svoje.

Pričala nam je i o odlascima u njeno rodno selo u Derventi, u koje je često vodila djecu, kao malu "čergu" koja svojim prisustvom oživi selo.

"Ma, to je prava žurka kad mi odemo u selo. Sve ih pokupim i povedem, pa čim dođemo, tu je graja, muzika, igra, pa ih vodim i na kupanje. Moram im spremiti ručak, a moram se s njima i igrati u dvorištu loptom, pa ručak malo zna i da nam zagori, ali bude nam i fino i veselo. Ma, sve mi to opet sredimo", prisjeća se hraniteljka.

Ipak, bilo je tu i teških momenata, a to su trenuci kada je vrijeme da djeca napuste njen dom i pođu drugim putem.

"Znate šta, kad pantalone koje nosite ostare, bude vam žao, a zamislite kako je kad djeca odu. Pa, tu ostane takva praznina. Ma, hoću da crknem", kaže Vida.

Teta Vidu nijedno dijete koje je boravilo u njenom domu nikad ne zaboravlja te joj redovno dolaze u posjetu, a i ona je sa svojom "novom dječicom" uvijek rado viđen gost u domovima sada već odraslih osoba kojima je u djetinjstvu ova hrabra žena bila oslonac.

Zahvalnica "Nezavisnim"

U BiH je registrovano više od 2.000 djece bez roditeljskog staranja, a organizacija "Hope and Homes for Children BiH" (HHC) već 25 godina, u saradnji sa službama socijalne zaštite u BiH, nastoji omogućiti da djeca odrastaju u hraniteljskim porodicama umjesto u institucijama.

HHC dodijelio je zahvalnicu "Nezavisnim novinama" koje su nastojale u proteklom periodu da šire pozitivne primjere hraniteljstva i objavljuju životne priče iz hraniteljskih porodica kako bi javnost upoznale sa prednostima odrastanja djece u porodičnom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije