Društvo

Traje deminiranje mjesta bivšeg vojnog aerodroma

Traje deminiranje mjesta bivšeg vojnog aerodroma
Foto: Ustupljena fotografija | Traje deminiranje mjesta bivšeg vojnog aerodroma

BIHAĆ - Na lokalitetu nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, nadomak Bihaća, već mjesecima se odvija proces pronalaska neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklog rata i njihovog uništavanja.

Ovaj posao je započet u prošloj godini i, prema riječima Aladina Bajraktarevića, šefa Regionalnog ureda BH MAC-a u Bihaću, koji je realizator projekta, očekuje se da sve aktivnosti budu okončane do kraja oktobra ove godine.

"Do sada smo na ovom prostoru pronašli oko 120 različitih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava, a deminiranje provode deminerski timovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", istakao je Bajraktarević.

Deminiranjem je obuhvaćen prostor od oko dva miliona metara kvadratnih teritorije aerodroma koja se nalazi na području Bosne i Hercegovine.

Deminiranje ovog područja posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana te realizacije turističkih i privrednih planova, a treba istaći kako je Republika Hrvatska u proteklim godinama obavila deminiranje prostora aerodroma na njihovoj teritoriji. Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma, koji je već punih 30 godina prepušten propadanju i zubu vremena, u posljednje dvije godine oživljavaju članovi Aero-kluba "Željava", nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na period od deset godina, a namjera članova ovoga kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe.

U međuvremenu očistili su dobar dio poletno-sletnih staza koje je bilo okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali. Nekadašnji vojni aerodrom presijeca međudržavna linija razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se veći dio aerodromskih pista nalazi na teritoriji naše zemlje.

Namjera članova kluba je da u budućnosti prilagode prostor za sve vrste sportskog letenja koje uključuje male avione i jedrilice te padobranstvo.

Također, žele da privuku potencijalne turiste koje zanima istorija i tajne koje krije nekadašnji vojni aerodrom Željava, čiji je najveći dio skriven u njedrima planine Plješevice.

Na ovakav način mogla bi se upotpuniti turistička ponuda Bihaća, koja uključuje Nacionalni park "Una" i druge sadržaje.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a gradio se punih 13 godina.

Gradnja je započela 1955, a završila je 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija.

Grandiozni podzemni kompleksi izgrađeni su u utrobi Plješevice, a veći dio tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije