Društvo

Transplantacija jetre u RS sve izvjesnija

Transplantacija jetre u RS sve izvjesnija
Foto: Vladimir Stojaković | Transplantacija jetre u RS sve izvjesnija

BANJALUKA - Promocija nove metode liječenja bolesnika u RS, odnosno laparoskopske hirurgije jetre jedna je od tema 20. Međunarodnog stručnog sastanka koji je u danas okupio predstavnike udruženja hirurga iz zemalja šireg okruženja u organizaciji Udruženja hirurga RS.

Skup je otvorila Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade RS, koja je izrazila zadovoljstvo što su ugostili priznate hirurge koji su pored uspješne prve laparoskopske operacije jetre obavljene u četvrtak razmijenili znanja sa ljekarima RS.

Istakla je da je mnogo uloženo u oblast zdravstva, za šta je u posljednjih 10 godina RS uložila više od 600 miliona KM.

Prema riječima Zdravka Marića, predsjednika Udruženja hirurga RS, to što smo mala zemlja ne znači da nemamo pravo na razvijanje transplantacije jetre.

"Mislim da u posljednje dvije-tri godine niko iz RS nije dobio transplantaciju jetre", rekao je Marić i dodao da se ona izvodi u Tuzli, te u Beogradu i Novom Sadu.

Transplantacija jetre je, kako ističe, skup projekat koji mora napraviti resorno ministarstvo, a nova bolnica je dobra prilika za promociju novih metoda liječenja.

Što se tiče kadra, kako ističe Marić, tržište rada je otvoreno i lako se dođe do njega.

Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, rekao je da je plan da se pored gradnje novog objekta u Banjaluci radi na  edukaciji kadra, a dokaz tome je prva laparoskopska operacija jetre koja je u četvrtak urađena na UKC RS, kao i sam skup, gdje su se okupili najbolji hirurzi iz regiona.

"Naši ljekari su na edukacijama u Beču, Ljubljani, Beogradu i drugim centrima, a plan nam je da dovodimo stručnjake iz svijeta da kod nas rade operacije i vrše edukacije", rekao je Đajić i dodao da već naši ljekari asistiraju na tim operacijama.

Dodaje da su imali sastanak sa resornim ministrom i da rade na regulativama za transplantaciju jetre, koja  je vrlo ozbiljna stvar i zbog toga se moraju zadovoljiti zakonski i medicinski akti te definisati uslovi za davanje i primanje organa.

"Imamo podršku rukovodstva RS i resornog ministarstva da napravimo tu zakonsku regulativu, a paralelno s tim radimo i osposobljavanje našeg kadra. Mislim da ćemo ove godine završiti sve", rekao je Đajić.

Zoran Aleksić, predsjednik UO Udruženja hirurga RS, rekao je da je operacija u četvrtak protekla uredno, a pacijent će za desetak dana moći da se vrati svim aktivnostima te da laparoskopija i služi za to da bi pacijent kratko boravio u bolnici, ranije vratio poslovima i da nema ožiljak.

Generalni pokrovitelj skupa je Milorad Dodik, predsjednik RS, a specijalni gosti su profesori Bjorn Edvin i Jakob Bergsland iz Kraljevske bolnice u Oslu, koji su prekjuče u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS izveli laparoskopsku operaciju jetre, koja do sada nije rađena na ovim prostorima.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke,  u danas je ugostio predstavnike udruženja hirurga iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije