Društvo

Iva osvanula i na poštanskoj markici

Iva osvanula i na poštanskoj markici
Foto: N.N. | Iva osvanula i na poštanskoj markici

DOBOJ - Dvije godine nakon što je dospjelo na UNESCO-ovu listu svjetskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa, branje trave ive na Gostilju, koje se praktikuje samo 11. septembra, dobilo je seriju poštanskih markica, kojom će, između ostalog, strastveni filatelisti moći dopuniti svoju kolekciju.

"Poštanska markica se pušta u opticaj simbolično baš danas, izdata je u seriji dvije poštanske marke nominalne vrijednosti 1,80 i 0,90 KM. Izdato je 15.000 serija. Autor poštanske marke je mr Božidar Došenović, a veliku stručnu podršku dugujemo direktoru dobojskog muzeja, koji je bio inicijator cijelog projekta, ali i idejnog rješenja poštanske marke", rekao je Ozrenko Poljašević, direktor dobojske RJ "Pošta Srpske".

Kao i prethodnih godina, veliki broj Ozrenaca došao je na Gostilj, koji se nalazi na 773 metara nadmorske visine, kako bi za svoje potrebe ubrali ljekovitu biljku, koja  raste samo ovdje i koja, vjeruju, baš 11. septembra na pravoslavni praznik Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja ima najljekovitije dejstvo.

"Ima ive, samo treba znati brati. Makaze i lagano, ne treba žuriti, ako iščupaš korijen sljedeće godine je nema. Korijen je štetno čupati. Vidite odakle izraste iz kamena. Koristim je prvo u rakiji. U rakiju stavim, nakiselim i onda po jednu čašicu, zato što imam čir na želucu. Moja žena je operisala žuč. Za žuč je dobra, i za one koji imaju bakterije", priča Boško Reljić iz ozrenskog sela Sočkovac.

U branju se našla i Gospava Kovačević (66) iz Karanovca, koja nam je otkrila kako je ona koristi.

"Kao kafu zapurim, prokuvam vodu i u džezvicu, a može se piti, ko ima šećer, uveče. Potopi se i piješ tu vode, ne kuva se, tako je jedna žena regulisala šećer. Može se zamijeniti drugim travama, ima slična, ali ja znam koja je iva. Ima žute sitne cvjetiće. Uvijek berem na ovaj dan", kazala je ona.

Ozrenci duboko vjeruju u ljekovita svojstva ive.

"Stavlja se u rakiju, u čaj, ali ne puno, pomalo, jer je gorka", kaže Spasenija Todorović iz Karanovca.

Čaj od ive na Gostilju je degustirao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

"Travu ivu sam juče dobio u Vozući od jedne gospođe koja je već ubrala. Naravno da nema čovjeka koji dolazi ovdje na Gostilj, a da nije probao čaj i rakiju s travom ivom", rekao je Jerinić.

Nebojša Dragojlović, direktor Muzeja u Doboju, kazao je da su kod nadležnih institucija pokrenuli aktivnosti na zaštiti ne samo ive, nego cijelog kompleksa Gostilj, odnosno da se proglasi parkom prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije