Društvo

Traže da romski jezik u školama bude fakultativni

Traže da romski jezik u školama bude fakultativni
Foto: N.N. | Traže da romski jezik u školama bude fakultativni

TUZLA - Romska udruženja upozoravaju da romskog jezika još nema u obrazovnom sistemu BiH, što utiče na to da se sve manje koristi i odlazi u zaborav.

Podaci pokazuju da samo 15% Roma u BiH govori svoj maternji jezik, a 75% nikako. Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra pa je tim povodom ukazano na ovu problematiku.

Udruženja Roma ističu da je cilj romski jezik uvesti u škole kao fakultativni predmet, a osim administrativnih procedura trebat će obrazovati i jednu generaciju nastavnika. U Tuzlanskom kantonu veće se sprovode određene aktivnosti jer je resorno ministarstvo obrazovanja formiralo radnu grupu koja će učestvovati u izradi akcionog plana, koji je baziran na Akcionom planu za inkluziju Roma, usvojenom od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Denis Mujić, romski medijator u TK, kaže da, iako ga govori, romski jezik rijetko ima priliku upotrijebiti jer živi u sredini gdje ima više drugih etničkih skupina.

"Imamo miješane brakove, pa Romi koji govore ovaj jezik ne žele da ga prenesu na svoju djecu. Jedan od razloga je da se možda stide svog jezika ili su ga i oni zaboravili", rekao je Mujić i naglasio da je ovaj jezik izuzetno lijep.

Ovaj jezik koristi se samo onoliko koliko se govori u romskim zajednicama i domaćinstvima.

"Imamo bogatu kulturu, tradiciju i istoriju, o kojima drugi malo znaju. Mislim da je to jedan od razloga zašto ljudi imaju predrasude prema nama Romima jer nas ne poznaju dovoljno", rekla je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla.

Za razliku od BiH, u Srbiji se romski jezik izučava u školama, standardizovan je 2012. godine, a prošle godine objavljeni su bukvar i čitanka na romskom jeziku.

Alija Krasnići, srbijanski književnik, na romskom jeziku piše već 40 godina i dosad je publikovao više od 100 djela. Krasnići je jedini autor u svijetu koji je, uz dva izdanja romskog rječnika, izdao rječnik sa stranim riječima u romskom jeziku, a publikovao je i rječnik pravnih termina. 

"Nažalost, ne samo u Srbiji nego i u svim državama u okruženju nema dovoljno sluha kada je u pitanju književnost romskog jezika. Izuzetno malo novčanih sredstava se izdvaja za romsku pisanu riječ, što je poražavajuće", rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije