Društvo

Traže pomoć za namirivanje dobavljača

Traže pomoć za namirivanje dobavljača
Traže pomoć za namirivanje dobavljača

BANJALUKA - Petnaestodnevna sibirska zima debelo će koštati sve toplane u RS, jer se dnevno trošilo daleko više energenata nego inače u ovo doba godine.

Februarske fakture biće uvećane za desetine hiljada maraka, a kako bi namirile taj trošak, toplane se uzdaju u pomoć lokalnih uprava da isplate dobavljače. Prema obećanjima, građani neće trpjeti, jer zasad nema najava poskupljenja grijanja.

Koliko ih je koštalo petnaestak dana polarne hladnoće, zbog koje su toplotnu energiju isporučivali 24 časa, u banjalučkoj "Toplani" znaće krajem februara. Ipak, već sad se zna da je Administrativna služba grada, da bi spriječila kolaps u sistemu grijanja, prebacila "Toplani" tri miliona maraka za nabavku mazuta.

"Tokom najvećih hladnoća dnevno je trošeno oko 240 tona mazuta, odnosno oko 360.000 maraka. Ako se hladnoće ponove, imamo obećanje uprave grada da će nam opet pomoći", istakla je Žaklina Mijatović, portparol "Toplane" Banjaluka.

Prema njenim riječima, na zalihama mazuta ima dovoljno, pa grijna sezona nije dovedena u pitanje.

Milovan Krčo, direktor "Gradske toplane" Doboj, kaže da će pet dana neprekidnog grijanja februarske troškove ovog preduzeća uvećati za 250.000 KM.

"Po naredbi načelnika grijali smo skoro 24 časa, pa je u februaru potrošeno oko 4.000 tona uglja više nego lani, a to košta oko četvrt miliona maraka. Očekujemo da nam opština isplati taj iznos, jer preduzeće nije u mogućnosti samo da finansira taj trošak", rekao je Krčo i dodao da u "Gradsku toplanu" svakodnevno stiže 400 tona uglja, pa Dobojlije mogu da očekuju tople radijatore do kraja sezone.

I u "Gradskoj toplani" Bijeljina februarska faktura za grijanje biće veća za najmanje 42.000 KM, jer je petnaestak dana umjesto 30 tona dnevno, u pećima završavalo 50 tona uglja.

"Građani su se žalili na kvalitet grijanja, zbog čega ćemo u opravdanim slučajevima februarske račune morati umanjiti za neki procenat. Imaćemo povećan trošak za nabavku uglja, a na taj iznos treba dodati i popuste koje ćemo morati odobriti. Koliko će nas sve to koštati znaćemo krajem mjeseca", ističe Radomir Marjanović, pomoćnik direktora za ekonomske i pravne poslove "Gradske toplane" Bijeljina.

On dodaje da će zbog svega ovoga morati tražiti pomoć lokalne zajednice, od koje očekuju da finansira ove neplanirane troškove.

U bijeljinsku "Gradsku toplanu" svakodnevno stiže ugalj, pa se grijna sezona nastavlja bez većih problema.

"Kritično je bilo desetak dana dok iz naših rudnika nismo mogli da dođemo do uglja. Sada su putevi očišćeni i nema problema sa dobavljačima", dodao je Marjanović.

Prijedorsku "Toplanu" ova grijna sezona koštaće milion maraka više nego prošla, jer je za dvadesetak dana kada je temperatura konstantno bila u minusu potrošeno mnogo mazuta za 24-časovno grijanje.

"Dodatni problem je što mazut iz mjeseca u mjesec poskupljuje, a sve to utiče na naše poslovanje i troškove. Moramo platiti taj trošak od milion maraka, a kako će to biti riješeno još ne znam. Nadam se da će opština imati sluha, kako ne bismo morali da povećavamo račune", rekla je Ljiljana Despotović, v.d. direktora "Toplane" Prijedor.

U toplanama u RS apeluju da građani redovno izmiruju račune za grijanje, kako naredna grijana sezona ne bi bila dovedena u pitanje, o čemu, kako kažu, već sad treba razmišljati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije