Društvo

Traže zatvaranje "Bire" i "Mirala" do zime

Traže zatvaranje "Bire" i "Mirala" do zime
Foto: Arhiva / Ilustracija | Traže zatvaranje "Bire" i "Mirala" do zime

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu u Unsko sanskom kantonu, koju čine predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti, te svih institucija zaduženih za ovu problematiku, odlučna je u namjeri da se zatvore prihvatni centri za migrante "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

Ovo je istaknuto na danas održanom sastanku ove grupe, te su doneseni zaključci koje je prezentovala Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

"Incijativu o zatvaranju pomenutih centara uputićemo Skupštini i tražiti da se donesu konkretne mjere kako bi se 'Bira' i 'Miral' rasformirali prije sljedeće zime. Također, jedan od zaključaka se odnosi na hitno izmještanje 140 maloljetnika bez roditeljskog staranja koji se nalaze u tim centrima i taj zahtjev biće upućen nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine", istakla je Ćemalovićeva.

Ona je dodala kako raspolažu informacijom da je iz izolatorija u sarajevskom naselju Podhrastovi pobjegao jedan migrant koji je inficiran virusom korona.

"Postoji velika mogućnost da taj migrant, kao i ogroman broj drugih, na kraju završi kod nas u Unsko sanskom kantonu. Mi redovno testiramo migrante u našim kampovima i do sada nije bio niti jedan pozitivan slučaj“, istakla je Ćemalovićeva.

Prema trenutnim podacima, u prihvatnim centrima za migrante u USK trenutno po evidenciji ima 3.086 migranata, dok se procjenjuje da ih po ulicama,te privatnim i improvizovanim smještajima ima barem još toliko.

Podsjećamo da je Operativna grupa zaključak o zatvaranju migrantskih centara "Bira" i "Miral" donijela prije nekoliko  mjeseci i da je to tada naišlo na oštro protivljenje međunarodnih organizacija. U međuvremenu, formiran je prihvatni centar za migrante u selu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, gdje se smještaju ilegalni strani državljani koji dolaze na ove prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije