Društvo

Traži se hitno obustavljanje sječe šume i procjena učinjene štete

Traži se hitno obustavljanje sječe šume i procjena učinjene štete
Foto: N.N. | Traži se hitno obustavljanje sječe šume i procjena učinjene štete

BIHAĆ - Sječa šume na planini Plješevici od strane preduzeća "Hrvatske šume" izazvaće ozbiljne poremećaje u biološkoj ravnoteži šumskog sistema na tom prostoru te dovesti do erozivnih procesa na zemljištu, požara i klimatskih poremećaja.

Ovo se navodi u otvorenom pismu Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH te ističe kako se sporna sječa dešava na lokalitetu Kurića vrh, odmah iznad nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava. U pismu se ističe kako dodatno zabrinjava to što je sječom obuhvaćeno područje koje pripada prašumi Plješevica, koja se nalazi na teritoriji obje države i prostire se na površini od oko 500 hektara.

"Prašume su biseri šume i šumarstva i u svijetu uživaju najveći stepen zaštite u odnosu na druge eko-sisteme. Republika Hrvatska je članica Evropske unije, a 'Hrvatske šume' su certificirane po međunarodnom standardu za održivo gospodarenje šumama, što podrazumijeva poštivanje međunarodnih standarda i propisa iz oblasti šumarstva i zaštite prirode. Iz gorenavedenog događaja može se konstatovati grubo kršenje evropskih direktiva iz zaštite prirode", navodi se u pismu.

Dalje se traži hitno obustavljanje sječe i procjena učinjene štete te utvrđivanje stvarne granice i šumskih područja koje pripadaju dvjema državama. Inače, poslije intervencije državnih organa BiH kod nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj, sječa šume na Plješevici je prekinuta, ali nije poznato da li će biti nastavljene ove aktivnosti. Prema raspoloživim geodetskim kartama, izvještajima i terenskim informacijama preduzeća "Unsko-sanske šume", koje gazduje šumama na području ovog kantona, sporni radovi se dijelom izvode i na teritoriju koji pripada Bosni i Hercegovini.

Sječa se s hrvatske strane odvija kako bi se bolje nadzirao granični pojas, s obzirom na to da ovuda prolazi jedna od ruta kojom se ilegalni migranti nastoje dokopati hrvatskog teritorija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije