Društvo

Tražili prava, dobili kazne od 72.000 KM

Tražili prava, dobili kazne od 72.000 KM
Foto: N.N. | Tražili prava, dobili kazne od 72.000 KM

BIHAĆ - Na adresu Saveza udruženja osoba s invaliditetom USK, u čijem sastavu djeluje devet udruženja koja okupljaju lica s invaliditetom, policija je do sada poslala prekršajne kazne u visini od 72.000 maraka, tvrdi Enes Alibegović, predstavnik tog saveza.

Prema njegovim riječima, pomenuta udruženja od polovine prošle godine provode kampanju "Uz zid", zbog, kako kažu, ignorantskog i diskriminatorskog ponašanja Vlade USK prema njima.

U okviru te kampanje članovi udruženja se okupljaju i protestuju ispred ili unutar zgrade kantonalnih institucija.

"Simbolično stojimo uz zid jer nas je Vlada svojom politikom dovela u takvu situaciju. Policija potom na adresu svih udruženja i njihovih predsjednika šalje prekršajne prijave i novčane kazne zbog nezakonitog okupljanja. Naravno da ne plaćamo ove kazne i one će imati sudski epilog", kazao je Alibegović.

Dodaje kako je Vlada ranije potpuno ukinula finansiranje ovih udruženja i na taj način im onemogućila društveni angažman.

"Mi predstavljamo interese oko 10.000 osoba s invaliditetom na području USK i provodimo različite projekte s ciljem pomoći pripadnicima ove populacije. Radi se o projektima iz oblasti zapošljavanja, materijalne i psihofizičke zaštite te brojnim drugim. Sada je sve to stopirano jer je neko u Vladi tako odlučio", kazao je Alibegović.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK kažu da su provedenom revizijom u udruženjima koja okupljaju osobe s invaliditetom utvrđene brojne finansijske nepravilnosti i netransparentno trošenje sredstava. Dodaju da je to razlog zbog čega je privremeno prestalo njihovo finansiranje te da će takva situacija trajati sve dok ne podnesu validne finansijske izvještaje o svom radu.

Ističu kako je uvedena praksa da se ova udruženja finansiraju kroz projekte za koje treba da apliciraju i da su pozivi otvoreni za sve.

Međutim, Alibegović odbacuje takve tvrdnje i smatra da su mjere Vlade plod nastojanja da ostvare političku kontrolu nad njihovim radom i djelovanjem.

"Za projekte nismo aplicirali jer ne postoji nigdje praksa da se ovakva temeljna udruženja finansiraju na takav način, a i zakonom je utvrđeno njihovo budžetsko finansiranje, što se sada krši", istakao je Alibegović.

Ukoliko ne dođe do socijalnog dijaloga, kako ističe, uslijediće radikalnije mjere borbe ovih udruženja za svoja prava, kao što su protestne šetnje i blokade saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije