Društvo

Trebinje: Uskoro centar za rani rast i razvoj

Trebinje: Uskoro centar za rani rast i razvoj
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Uskoro centar za rani rast i razvoj

TREBINJE - U Trebinju će uskoro biti formiran poseban centar za rani rast i razvoj te sistemsko-porodičnu terapiju, kako bi se što prije detektovali i pokušali riješiti problem s kojima se susreću djeca iz ranjivih kategorija i njihove porodice.

S tim u vezi je potpisan i protokol o međusobnoj saradnji svih trebinjskih ustanova koje se bave djecom ranjivih kategorija, iako su i dosad sve ustanove i institucije, zajedno s Gradskom upravom, bilo koji problem ove vrste brzo i zajednički rješavale.

UNICEF će, kako je pojašnjeno nakon potpisivanja protokola, podržati i edukaciju neophodnog kadra i opremanje centra, koji će djelovati tako što će biti uvezane sve relevantne institucije, a problemi će biti rješavani institucionalno i prema obrascima i zadatim skalama koji će biti donesene.

"Centar za rani rast i razvoj će delovati u okviru predškolske ustanove, a protokolom je definisan način saradnje, iako smo se mi i dosad sastajali kao komisija najmanje jednom mesečno, kao i operativni tim. Sve će to sada podrazumevati i rokove za sva pitanja koja nam se ispostave, znaće se tačan tok informacija kako bi se na vremene reagovalo", kazala je Jasmina Babić, UNICEF konsultant za socijalnu zaštitu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pojasnio da će u projektu, vrijednom 100.000 maraka, u kome je Gradska uprava učestvovala sa 30%, biti ustanove iz oblasti zdravstva, obrazovanja, policije, sudstva, socijalne zaštite i nevladinog sektora, koji će ubuduće samo brže reagovati.

"U projektu se većinom radi o obuci kadra, kako da rade i kako da postupaju u kojoj situaciji, tako da je izuzetno važno da operativne grupe što prije budu edukovane i da operativno rade na rješavanju problema, a te grupe će činiti samo vrhunski obučeni stručnjaci", rekao je Ćurić.

On je pojasnio da je već upućen poziv svim ustanovama koje imaju međunarodne licence za edukaciju ovakvog kadra, pa će, kako kaže, dugoročno imati obučene stručnjake.

Janja Ćapin, direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj djece "Naša radost" iz Trebinja, istakla je da su i dosad u najranijem uzrastu detektovana djeca s poteškoćama u razvoju ili koja imaju drugi vid problema, u čemu je ovaj vrtić i ranije imao velika zalaganja.

"Mi smo već početkom septembra prošli prvu edukaciju 22 vaspitača i stručna saradnika koji će svoje znanje primjenjivati u vrtiću u smislu da se kod djece od 18 mjeseci do šest godina detektuje problem, djeca se kroz određene skale testiraju i za njih se odredi individualni plan i program", kazala je Ćapinova.

Ona dodaje da će u ove programe biti uključena i djeca koja ne pohađaju vrtiće, a na osnovu zajedničkog djelovanja svih ustanova uslijediće brža i efikasnija pomoć i njima i eventualno njihovim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije