Društvo

Trebinje deveti put ugostilo djecu sa Kosova i Metohije

Trebinje deveti put ugostilo djecu sa Kosova i Metohije
Foto: N.N. | Trebinje deveti put ugostilo djecu sa Kosova i Metohije

TREBINJE - Četrdeset šestoro djece sa Kosova i Metohije, iz Lapljeg Sela, Orahovca i Velike Hoče, doputovalo je u Trebinje, gdje su ih u nedelju veče dočekali predstavnici Gradske uprave i porodice kod kojih će boraviti narednih sedam dana.

U okviru projekta "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, Trebinje je mališane iz južne srpske pokrajine ugosilo po deveti put, uprkos, kako je na dočeku istakao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, složenim okolnostima.

"Velika je to odgovornost, tim prije što pandemija još nije iza nas, ali smo ipak preuzeli obavezu da primimo naše drage goste i da ini budu smješteni na sigurno, u naše porodice, sa ciljem da se povežu djeca i da te uspostavljene veze prerastu u prijateljstvo", kazao je Ćurić na dočeku.

On je za mališane sa Kosova i Metohije organizovao i prijem, zahvalivši se i mališanima na posjeti i Miloradu Arlovu na organizovanju ovakvih posjeta, ali i roditeljima koji su na sebe preuzeli veliku odgovornost, prihvatajući u ovakvoj situaciji mališane Kosova i Metohije.

"Mjesta iz kojih dolazite je nešto što svi mi, sa ove strane Drine, nosimo u svojim srcima, a mi koji smo obilazili Kosovo i Metohiju znamo koliko je tamo teško Srbima, zbog čega našoj srpskoj djeci želimo da barem malo učinim djetinjstvo sretnijim i bezbrižnijim, a da njihovim roditeljima pokažemo da nisu sami i da smo uz njih, ne zaboravljajući da su i oni nama pružali veliku pomoć  proteklom ratu i pomagali našoj djeci", kazao je Ćurić na svečanom prijemu.

Nastavnik iz Velike Hoče Novica Vukić je istakao da su djeca sa kojom je stigao, ali i njihovi domaćini, zadovoljni ovim susretom.

"Grad se jako svideo našim mališanima, ali, kako vidim, zbog naše su posete zadovoljni i naši domaćini, što jasno govori o tome da će nam ovih nekoliko dana u Trebinju biti nezaboravno", kazao je Vukić, sa kojim su se složili i mališani iz južne srpske pokrajine.

Poznata trebinjska sportistkinja Dragica Drapić je odlučila da ugosti još šestoro mališana sa Kosova i Metohije.

Napominje da zna kakvo iskustvo je u pitanju, jer je i sama, kao sportista na takmičenjima, često boravila kod drugih porodica, kao što su i drugi boravili kod njene.

"U tim gostovanjima sam stekla brojna prijateljstva koja i danas njegujem, a sklopljana su upravo na taj način, zbog čega me je baš obradovalo kada sam saznala da dolaze djeca sa Kosova i Metohije, jer ranije nisam imala priliku da ih ugostim", kaže Drapić.

Za mališane je, kako je objasnila Slađana Skočajić, v.d. načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje u trebinjskoj Gradskoj upravi, za svaki dan boravka u Trebinju predviđen novi sadržaj, poput obilaska manastira, predstave ansambla Kulturne scene 'Male stvari', posjetiće i jednu filmsku projekciju u bioskopu, jedan dan će provesti u Gradu sunca, i u adrenalin parku na Ublima, a jedan dan će provesti sa srpskom djecom u Mostaru, te posjetiti manastir Žitomislić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije