Društvo

Trebinjka Mirjana Čaušić pravi ukrasne i upotrebne predmete od papira

Trebinjka Mirjana Čaušić pravi ukrasne i upotrebne predmete od papira
Foto: N.N. | Trebinjka Mirjana Čaušić pravi ukrasne i upotrebne predmete od papira
Vesna Duka

Među brojnim ljetnim štandovima na trebinjskoj pijaci, sa velikim brojem rukotvorina i kreativnih sitnica, zasigurno se izdvaja štand Mirjane Čaušić, koja od starih novina pravi ukrasne i upotrebne predmete, kao što su kutije za vino i alkoholna pića, ukrasne saksije sa cvijećem, ali i police koje su toliko čvrste da se u njih slažu knjige i sl.

Sve je, kaže Mirjana, počelo kao zabava, jer joj je nakon odrastanja djece odjednom preostalo dosta slobodnog vremena, pa je tragajući po internetu pronašla ideje za rad sa papirom.

"Pravila sam najprije ukrasne predmete za svoju kuću, lijepila, bojila, lakirala i na kraju se toliko zaljubila u ovaj hobi da sam sada u fazi da ne mogu da zaspim dok ne dovršim predmet koji sam započela, ili sutradan jedva čekam da nastavim ono što sam juče započela", kaže Mirjana.

Sve više detalja u stanu u kojem živi sa suprugom i sinom su počeli sa divljenjem primjećivati najprije njihovi gosti. Mirjana je zatim počela poklanjati svoje rukotvorina ili u njih pakovati poklone, što je izazivalo pravo oduševljenje.

Mirjana je potom ubrzo počela da dobija narudžbe za izradu, tako da danas polako kreće i sa komercijalizacijom svog hobija.

"Nisu to neke pare koje zaradim, a i troškova imam dosta, ali mi je važno da mogu nečim kreativnim ispuniti slobodno vrijeme, a istovremeno ukrasiti svoj stan i obradovati nekom sitnicom naše prijatelje i rođake", dodaje Mirjana.

Kaže da ovaj posao možda jeste malo "pipkav", ali nije težak, jer sve pravi takozvanim štapićima od urolanog novinskog papira, pa, zavisno od potrebe, pravi i njihovu dužinu i onda ih premaže farbom za beton, nakon čega slijedi njihovo uplitanje u predmet i željeni oblik, a sve dodatno lijepi i učvršćuje lijepkom da bi finalni proizvod na kraju premazala akrilnim lakom.

Najdraža joj korpa za unuku

Najdraži od svih predmeta koje je gospođa Mirjana uradila je korpa u obliku kokoške, jer ju je, kako uz široki osmijeh kaže, uradila za svoju unuku u Beogradu.

"Napunila sam korpu sa mnogo slatkiša i kada sam joj je poklonila - ne zna se ko je bio sretniji, ona ili ja", kaže Mirjana.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije