Društvo

Trebinjska policajka s diplomom ekonomiste uzgaja cvijeće

Trebinjska policajka s diplomom ekonomiste uzgaja cvijeće
Foto: N.N. | Trebinjska policajka s diplomom ekonomiste uzgaja cvijeće

TREBINJE - Jelena Milojević, diplomirani ekonomista, policajac u trebinjskoj Sudskoj policiji, osim ovoga posla i svakodnevnih obaveza supruge i majke troje djece, bavi se ozbiljno i cvjećarstvom i to ne samo uzgojem radi ukrašavanja svoje kuće, već se prije šest godina počela baviti proizvodnjom i rasadom cvjetnica.

"To je, jednom riječju, ljubav, i to u hiljadu boja i mirisa, jer sve što radim oko cvijeća, od sijanja, presađivanja, sadnje, prihranjivanja, zalijevanja, kompletne njege, za mene je relaksacija, pa sada, osim ukrašavanja kuće i okućnice, radim i rasadnik i cvijeće za prodaju", kaže Jelena.

Кada je počela s proizvodnjom cvijeća, prvo je posadila kadifice, a zatim krenula s drugim vrstama, od kojih mnoge krase i njeno dvorište, a da bi se ozbiljno počela baviti ovim poslom, kaže da je mnogo istraživala i čitala.

"Кada sam počinjala, neprekidno sam istraživala za svaku biljku posebno da bih znala i radila pravilno čitav postupak od sijanja do cvjetanja, preko pravilnog gnojenja i prihrane,  da bi biljka bila zdrava, a da bi se uvjerila u kvalitet, mnoge vrste cvijeća sadim u svom dvorištu, jer ne vjerujem ni u to da je neki cvijet trajnica dok se lično ne uvjerim kako bih kupcima sa sigurnošću mogla da tvrdim da će im trajati i naredne godine", priča dalje Jelena.

Kako ništa ne prepušta slučaju, svoje biljke, njih čak 15.000, neprekidno obilazi od prvog sijanja u januaru do cvjetanja u aprilu i maju, zavisno o kojoj vrsti cvijeća je riječ, a u svemu ima veliku podršku supruga i djece.

S obzirom na to da je proizvodnja cvijeća veoma komplikovan posao i zahtijeva veliku posvećenost, kada je jek sezone, tada joj, kako kaže, pomažu i djeca i suprug, iako sve najviše voli raditi sama.

Povezana je i s uvoznicima cvijeća za BiH iz Čapljine i Brčkog, koji uvoze sadnice iz Italije, odnosno Nizozemske, ali, s obzirom na virus korona, sve više se mora oslanjati na svoju manufakturu i cvijeće mediteranskog podneblja koje se uzgaja u Trebinju, poput   sitnih i krupnih kadifica, agratuma, vinki, savija, petunija i drugih.

Jelena ima i plastenik s odličnim uslovima za uzgoj cvijeća, s termogenom za grijanje u prelaznom periodu, stolovima namijenjenim za proizvodnju cvijeća i razvedenom vodom za zalijevanje koji je dobila od gradskog Agrarnog fonda prije tri godine.

Iako posao ove vrijedne žene iziskuje i rad u tri smjene, a tu su i kućni poslovi i odgoj djece, za cvijeće, kaže, uvijek ima vremena, a svaki dan, bez obzira na druge obaveze, započinje i završava u plasteniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije