Društvo

Trebinjsko udruženje pomaže i ovisnima o Facebooku

Trebinjsko udruženje pomaže i ovisnima o Facebooku
Foto: N.N. | Trebinjsko udruženje pomaže i ovisnima o Facebooku

TREBINJE - Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Sonata" iz Trebinja već osamnaest godina, zahvaljujući isključivo volonterizmu, pruža pomoć stotinama štićenika koji su se rješavali duševnih tegoba, odvikavali od alkoholizma, ali i zavisnosti od Facebooka.

Većina njih, prema riječima predsjednice Udruženja Miholjke Janković, više ne uzima lijekove i žive zdrav život.

"Naše najčešće i najefikasnije djelovanje su radnookupacione terapije, tako da naši štićenici najviše izrađuju ukrasne predmete po porudžbini, naročito ukrašavajući sale za mladenački pir. Na taj način stičemo i zaradu za nove materijale i nove okupacione terapije”, objašnjava Jankovićeva.

Ona podsjeća da je "Sonata" bila izdavač i dvije knjige, čiji su autori njihovi članovi, a veliki broj članova je svoju domišljatost stečenu u prekomjernom igranju video-igara ili ovisnosti koju su stekli od Facebooka iskoristio tako što danas izrađuju slike i oslikavaju stare predmete, kojim udahnjuju novi život.

"Najbolji su primjeri da oni koji su svoje virtualne prijatelje i komunikacije s njima preko društvenih mreža, kao i svoje prijatelje iz kafana, danas zamijenili stvarnim, zdravim prijateljima koji se bave humanitarnim radom, uzgojem životinja, a neki od onih koji su tražili našu pomoć danas su fakultetski obrazovani ljudi, imaju svoj novi život, formirali su porodice i sasvim su novi ljudi", kaže Jankovićeva.

Podsjetivši da, osim kurseva šivenja, krojenja, dekupaža, u "Sonati" organizuju i kurseve stranih jezika, odlaze na izlete i primaju u goste članove sličnih udruženja, ona kaže da bi sve osobe koje volonterski rade u ovakvim, kao i drugim humanitarnim organizacijama, morale imati i prednost pri zapošljavanju.

"Sonata", osim od Gradske uprave Trebinje, koja joj je obezbijedila i prostor, ni od koga nema materijalnu pomoć da bi plaćala stručna lica, poput psihijatara ili psihoterapeuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije