Društvo

Trećina građana RS podržava napad na novinare

Trećina građana RS podržava napad na novinare
Foto: N.N. | Trećina građana RS podržava napad na novinare

BANJALUKA - Čak 27 odsto ispitanih građana u RS se izjasnilo da je opravdano udariti novinara ukoliko on to zasluži, a prvi put otkada se radi ovo istraživanje građani ne vjeruju medijima najviše te su primat u tom pogledu preuzele vjerske institucije, podaci su istraživanja "Medijske slobode u BiH u 2019. godini", koje su prezentovali Fondacija "Friedrich-Ebert-Stiftung" u BiH, Udruženje "BH novinari" i Klub novinara Banjaluka povodom Međunarodnog dana slobode medija - 3. maja.

"Licemjerno zvuče čestitke zvaničnika za Svjetski dan slobode medija, kada jedna trećina građana u RS smatra da je opravdano udariti novinara. Javni servisi u ovoj zemlji nisu javni, a ekonomska situacija u medijima je veoma teška", rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Upozorio je da trend lažnih vijesti i dalje nije stao, iako su izbori u BiH prošli, a na internetu je, kako kaže, sve zastupljeniji govor mržnje.

"Ono što je veliki problem je da se u medijima zauzimaju frontovi, gdje se novinari opredjeljuju za jednu stranu ili protiv nje, a mi se zaista moramo boriti protiv toga i zauzimati treću stranu. Moja poruka je da etničko novinarstvo moramo zamijeniti etičkim", istakao je Vukelić te dodao da je od izuzetne važnosti donošenje zakona da se napad na novinare tretira kao napad na službena lica.

Milkica Milojević iz Udruženja "BH novinari" kazala je da novinari treba da se zapitaju šta je dovelo do toga da građani više ne vjeruju novinarima najviše.

"Ono što posebno zabrinjava u ovogodišnjem istraživanju jeste da opada povjerenje u medije i nevladine organizacije, a raste u vjerske institucije, čak je u blagom porastu povjerenje i u političke aktere", navela je Milojevićeva.

Kazala je da je lani tolerancija napada na novinare bila sedam odsto, a ove godine čak 27 odsto ispitanih građana RS smatra da je opravdano udariti novinara, te da je to povećanje od skoro četiri puta u odnosu na prošlu godinu.

"U RS skoro 90 odsto građana ne vjeruje medijima i smatraju u velikoj mjeri da su mediji politički zavisni, a samo jedna četvrtina građana je zadovoljna temama o kojima novinari izvještavaju", istakla je Milojevićeva.

Dodala je da, prema ovom istraživanju, građani smatraju da treba pooštriti kriterijum za ulazak u novinarsku profesiju te da je ovo prvi put da ovo navode kao glavni način unapređenja novinarske profesije.

Žarko Marković, novinar i urednik, ističe da je osnovni razlog pada povjerenja u medije otvaranje velikog broja medija iza kojih ne stoji niko.

"Uoči izbora smo bili svjedoci trenda otvaranja velikog broja portala iza koji niko nije stajao, a koji su dobili prostor putem tradicionalnih medija pa je glavni razlog pada povjerenja građana u medije upravo to što ljudi više ne mogu razaznati šta je pravo, a šta je lažno", kazao je Marković.

Naglasio je da ni vapaj jednog dijela novinarske zajednice nije postigao ništa i da su se i nakon izbora nastavile širiti lažne vijesti, za koje se sat nakon objave utvrdi da su neistinite.

"Postalo je besmisleno da govorimo o slobodi medija i više smisla bi imalo da počnemo pričati o slobodi novinara", rekao je Marković.

Iz Saveza sindikata RS su saopštili da novinari u RS imaju veoma niske i neredovne plate, te da mnogi godinama rade na crno bez izgleda da legalizuju radno-pravni status.

Brojni zvaničnici u BiH čestitali su Međunarodni dan slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije