Društvo

"Trion tel" prekršio pravila i propise RAK-a

"Trion tel" prekršio pravila i propise RAK-a
Foto: Ilustracija | "Trion tel" prekršio pravila i propise RAK-a

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) saopštila je da operateru "Trion tel" iz Banjaluke nisu izdate građevinske, niti upotrebne dozvole za izgrađenu mrežu na području grada, odnosno dijelove mreže, zbog kršenja pravila i propisa Agencije.

U saopštenju se navodi da ova agencija dodjeljuju dozvole za obavljanje djelatnosti operatera javnih elektronskih komunikacionih mreža koje mogu biti osnov za građenje i upotrebu infrastrukture telekomunikacionih mreža.

"Te mreže se upisuju u katastre podzemnih instalacija nadležnih opština, koje imaju informaciju o postojanju telekomunikacione infrastrukture. Operateri su obavezni da poštuju sve zakonom propisane uslove projektovanja i građenja svojih mreža. Postupak protiv operatera `Trion tel` Agencija je pokrenula po službenoj dužnosti na osnovu prijave podnesene od `M:tela Banjaluka" 22. aprila protiv `Trion tela` radi nezakonitog rada mreže, pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK", navodi se u saopštenju.

Agencija je utvrdila da je operater "Trion tel" prekršio član 14, stav 1 Pravila 66/2012 o obavljanju djelatnosti operatera javnih elektronskih komunikacionih mreža, kojim je izričito propisano da se javna elektronska komunikaciona mreža može pustiti u rad samo nakon pribavljene upotrebne dozvole.

"S obzirom na to da operateru `Trion tel` nisu izdate građevinske, niti upotrebne dozvole za bespravno izgrađenu mrežu na području Banjaluke, odnosno dijelove mreže, što je potvrđeno u dopisu koji je na zahtjev Agencije dostavilo Odjeljenje za inspekcijske poslove grada, rad ove mreže predstavlja kršenje pravila i propisa Agencije", navode iz RAK-a.

Iz ove agencije dodaju da će nastaviti da prate poštovanje propisanih pravila i propisa u sektoru telekomunikacija na transparentnoj i nediskriminatorskoj osnovi, te preduzimati sve adekvatne mjere radi zaštite interesa krajnjih korisnika, kako ne bi došlo do narušavanja ravnoteže na tržištu telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije