Društvo

Trivić: Prosvjetni radnici grade sigurnu budućnost Srpske

Trivić: Prosvjetni radnici grade sigurnu budućnost Srpske
Foto: N.N. | Trivić: Prosvjetni radnici grade sigurnu budućnost Srpske

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je večeras da prosvjetni radnici, vaspitajući i obrazujući mlade ljude, grade sigurnu budućnost Srpske.

"Kao što je Sveti Sava primjer inspiracija svima nama, tako je učitelj, odnosno nastavnik primjer učenicima, a to Svetosavskom nagradom želimo naglasiti", rekla je Trivićeva večeras u Banjaluci na svečanosti uručenja svetosavskih nagrada prosvjetnim radicima.

Trivićeva je naglasila da je vrijeme kada stvarao Sveti Sava i sadašnji trenutak dijele vijekovi, ali da srpski narod i danas dijeli iste vrijednosti koje mu je prvi srpski prosvjetitelj ostavio u nasljeđe postavši i ostavši stubom duhovnsti, prosvjete i kulture.

"Svi mi potomci njegove duhovne i prosvjetiteljske misli stojimo i danas zagledani u njegove podvige, ali i potrebe obrazovanja koje kroji novi razvoj društva i savremenog doba, a ono traži nova znanja, vještine i da se odgovori potrebama novih zanimanja budućnosti. To je veliki izazov", dodala je Trivićeva.

Ona je istakla da je neophodno da društvo transformiše svoj odnos prema obrazovanju.

"Snažne obrazovne ustanove su osnov razvoja obrazovanja u koji smo već zakoračili i kojim moramo ići korak po korak, a prvi je vratiti đaka u središte zbivanja", navela je ona.

Prema njenim riječima, namjera resornog ministarstva je da prilagodi obrazovni sistem savremenom učeniku i njegovim potrebama.

Trivićeva je dodala da Ministarstvo želi i da podstakne i motiviše prosvjetne radnike, da čuje glas nastavnika pri donošenju odluka o obrazovnoj politici i drugim važnim društvenim pitanjima.

"Oni su nosioci razvoja i njihova uloga je ključna", istakla je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da je stručna komisija nagradila 24 nastavnika, kojima je čestitala dobijanje svetosavskih nagrada za 2019. godinu, uz želju da nastave da vaspitavaju i obrazuju učenike vodeći se primjerom svetosavskim, njegovom prosvetiteljskom istrajnošću, čistotom i skromnošću.

Ona je citirala velikog srpskog pisca Jovana Jovanovića Zmaja - "Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije