Društvo

Trivić: Za povećanje plata u prosvjeti i kulturi dodatnih 20 miliona KM

Trivić: Za povećanje plata u prosvjeti i kulturi dodatnih 20 miliona KM
Foto: N.N. | Trivić: Za povećanje plata u prosvjeti i kulturi dodatnih 20 miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske opredjeljena je da u kontinuitetu poboljšava položaj prosvjetnih radnika i zaposlenih u oblasti kulture, kojima će od početka naredne godine plate biti povećane od sedam do 20 odsto, za šta je u budžetu za 2020. godinu obezbijeđeno dodatnih 20 miliona KM, izjavila je Srni ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da je budžetom za iduću godinu predviđeno 300.000 KM za planirane reformske procese i usavršavanje nastavnika kao dio tog procesa.

"Posredstvom reforme obrazovnog sistema nastojaćemo da obezbijedimo i bolji položaj prosvjetnim radnicima, jer oni rade veoma odgovorno posao koji je od posebne važnosti za razvoj Republike Srpske", naglasila je Trivićeva.

S obzirom na značaj predškolskog obrazovanja, kaže Trivićeva, povećana su i sredstva za program pripreme djece pred polazak u školu, za šta će u narednoj godini biti izdvojeno 500.000 KM.

"Na ovaj način ćemo predškolsko vaspitanje i obrazovanje učiniti dostupnim djeci predškolskog uzrasta i omogućiti im adekvatnu pripremu pred polazak u školu", dodala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, više sredstava predviđeno je i za nabavku udžbenika, i to tri miliona KM.

"Ministarstvo je ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i pobjednike republičkih takmičenja, a naredne godine ćemo obezbijediti besplatne udžbenike i za treće i svako naredno dijete u porodici, čime pružamo podršku višečlanim porodicama", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula i da će dodatno lokalne zajednice u Republici Srpskoj obezbijediti besplatne udžbenike djeci iz porodica korisnika socijalnih davanja.

Trivićeva je navela da ukupan budžet Ministarstva prosvjete i kulture u idućoj godini, uključujući osnovne i srednje škole, đačke domove i institucije specijalnog i umjetničkog obrazovanja, iznosi 354.578.900 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije