Društvo

Trivićeva otvorila izložbu učeničkih radova

Trivićeva otvorila izložbu učeničkih radova
Foto: N.N. | Trivićeva otvorila izložbu učeničkih radova

​DONJA GRADINA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je u Spomen-području Donja Gradina izložbu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, čija je tema bila stradanje i sjećanje na nevine žrtve u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Na konkursu, koji je raspisao Republički pedagoški zavod, učestvovali su učenici iz više od 120 osnovnih i 64 srednje škole iz cijele Republike Srpske. Najboljim autorima danas su uručene zahvalnice i nagrade.

Trivićeva je izjavila novinarima da je ovo jedan od najkonkretnijih načina na koji se može vidjeti kako učenici razumiju veličinu jasenovačke tragedije.

Ona je istakla značaj pomena u velikom stratišu srpskog, jevrejskog i romskom naroda u Donjoj Gradini, gdje je stradalo oko 700.000 ljudi.

"Značajno je da kroz školske sisteme, kroz likovne i literarne sekcije, uključimo sve učenike u obilježavanje Dana sjećanja", rekla je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je na konkurs pristiglo nekoliko stotina literarnih radova i nekoliko hiljada likovnih radova o stradanju u logoru Jasenovac.

"Zadovoljan sam činjenicom da svake godine na konkursu učestvuje puno učenika i škola i Republički pedagoški zavod će u saradnji sa Javnom ustanovom Spomen-područje Donja Gradina ovakve izložbe organizovati i u narednim godinama", rekao je Damjanović.

U Donjoj Gradini u toku je okupljanje učesnika komemorativnog skupa koji se kreću ka grobnom polju Topole gdje će u 11.15 časova biti položeni vijenci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije