Društvo

Trivićeva posjetila Predstavništvo RS u Solunu

Trivićeva posjetila Predstavništvo RS u Solunu
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS | Trivićeva posjetila Predstavništvo RS u Solunu

SOLUN - U okviru manifestacije "Dani kulture Republike Srpske u Solunu", ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić posjetila je danas Predstavništvo Republike Srpske u Solunu, gdje je zajedno sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelenom Jovanović Athanasiou održala više sastanaka.

Trivićeva je razgovarala sa počasnim predstavnikom Hilandara jerejem Aleksandrom Pavlovićem o kulturnoj saradnji Republike Srpske i Grčke, koja se odnosi na edukativne programe učenja srpskog jezika u Solunu uz podršku manastira Hilandar.

"Učenje srpskog jezika u dijaspori dio je aktivnosti koje su uokvirene u Povelji o srpskom kulturnom prostoru, dakle, prostoru koji ne poznaje geografske i političke granice, već je to prostor gdje su Srbi živjeli, gdje žive i gdje će živjeti", istakla je Trivićeva.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović Athanasiou istakla je da u Solunu postoji interes za učenje srpskog jezika zbog velikog broja Srba i njihovih potomaka koji žive na ovom prostoru.

"Veoma je važno učenje srpskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola u Solunu, ali i svih onih koji zbog daljeg obrazovanja i privredne saradnje imaju potrebu za poznavanjem srpskog jezika", naglasio je jerej Aleksandar Pavlović.

Razgovarano je i o programu Fondacije "Teofilos“" koja djeluje pod pokroviteljstvom manastira Hilandar a koja podržava brojne aktivnosti s ciljem pomoći višečlanim porodicama u koje, prema prijedlogu jereja Aleksandra Pavlovića, treba uključiti Republiku Srpsku koja je uvijek imala neraskidive veze sa grčkim narodom.

Ministarka Trivić razgovarala je i sa načelnikom za kulturu i turizam regije Centralna Makedonija u Grčkoj Leonidasom Candisem. Na sastanku je ukazano na važnost saradnje, kao što je ovogodišnje učešće Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu.

"Dani kulture Republike Srpske u Solunu" organizuju se prvi put ove godine s ciljem da se grčkoj publici predstavi kultura Republike Srpske i savremeni izraz naše umjetnosti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dječije pozorište Republike Srpske izvešće sutra predstavu "Odisej – san o povratku". Riječ je o predstavi o jednom od najljepših mitova Grčke.

Otvaranje štanda Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu 10. maja je centralni događaj "Dana kulture Republike Srpske u Solunu", u okviru kojeg će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstaviti kompletno izdavaštvo Republike Srpske.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće se 10. maja izložbom "Realno, Simbolično, Imaginarno". Riječ je o radovima fotografa Drage Vejnovića, Nenada Maleševića i Tajane Dedić Starović koji predstavljaju savremenu fotografiju nastalu na prostoru Republike Srpske.

Predviđeno je takođe predavanje profesora dr Borivoja Miloševića "Srbi i Grci u novijoj istoriji", koje se odnosi na veze i uticaje između Srba i Grka koji sežu duboko u istoriju, o tome koliko su složeni i prevazilaze proste političko-diplomatske veze jer se ogledaju i u oblastima kulture, umjetnosti i religije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije