Društvo

Trninić: Brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

Trninić: Brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća
Foto: N.N. | Trninić: Brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas da je brza vožnja najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda na putevima u Srpskoj i pozvao vozače da poštuju propise kako bi bio smanjen broj udesa, naročito onih sa tragičnim ishodom.

"Statistika pokazuje da se propisi najčešće krše na putevima na kojim je ograničenje 60 kilometara na čas", rekao je Trninić novinarima na Trgu Krajine, u Banjaluci, gdje je ozvaničen početak preventivne kampanje "Niti jedna brza vožnja".

Kampanju će do 31. avgusta sprovoditi Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Srpske, te kompanija "Auto Milovanović".

Trninić je istakao da je cilj kampanje povećanje bezbjednosti u saobraćaju u Republici Srpskoj, te smanjenje broja vozača koji se kreću nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

"Brza vožnja nije samo kršenje saobraćajnih znakova, nego i neprilagođavanje uslovima na putu, tako da je naš cilj da pokažemo da se treba pridržavati propisa i da vozači poštuju ograničenja brzine kako bi bio smanjen broj udesa, pogotovo onih sa tragičnim posljedicama", naveo je Trninić.

On je napomenuo da aktivnosti koje se sprovode već godinama daju solidne rezultate kada je riječ o smanjenju broja nesreća, te dodao da je prošla godina statistički bila najbolja.

"Ova godina je krenula još bolje. U prva četiri mjeseca imali smo dobru statistiku, ali, nažalost, u maju se dogodio poremećaj koji je to pokvario. Nadamo se da ovakve aktivnosti djeluju na svijest vozača da treba da poštuju saobraćajne propise", naglasio je Trninić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je novinarima da je u prošloj godini najmanje 60 lica smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama, čiji je osnovni uzrok bila neprilagođena ili nepropisna brzina.

"Ako hoćete da smanjite rizik, smanjite brzinu", poručio je Radović vozačima.

On je naveo da se, prema analizama za prethodnu godinu, na području Policijske uprave Banjaluka dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda, ističući da u tom gradu ima najviše registrovanih vozila i stanovnika, što znači i najviše kretanja.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić rekao je da ovaj savez već nekoliko godina tajno mjeri brzinu kretanja na putevima gdje je ograničenje 50 i 60 kilometara na čas, te na auto-putevima.

"Imamo poražavajući rezultat, pogotovo tamo gdje je ograničenje 60 kilometara na čas, koje gotovo 60 odsto vozača ne poštuje. Oko 30 odsto vozača ne poštuje propise na putevima sa ograničenjima brzine do 50 kilometara na čas, te oko 25 odsto na auto-putevima", naglasio je Babić.

On je pozvao vozače u Srpskoj da se u sezoni godišnjnih odmora, kada je frekvencija saobraćaja mnogo veća od uobičajene, prije polaska na put raspitaju o predstojećoj dionici, provjere vozačka dokumenta, te po potrebi učlane u auto-moto društvo radi zaštite na putu i obavezno poštuju saobraćajna pravila i propise u zemljama u koje putuju.

Mirjana Milovanović iz kompanije "Auto Milovanović" rekla je da je ova kompanija i ove godine podržala kampanju, te da će pomoću najmlađih pokušati da apeluje na njihove roditelje ili starije da uspore vožnju.

Predstavnici ove kompanije su na Trgu Krajine organizovali aktivnosti za najmlađe, podjelu letaka i prigodnih poklona.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović kaže da Ministarstvo unutrašnjih poslova tradicionalno podržava preventivne aktivnosti Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, kao i svih kojima je cilj poboljšanje bezbjednosti na putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije