Društvo

Trninić: Smanjen broj djece stradale u saobraćajnim nezgodama

Trninić: Smanjen broj djece stradale u saobraćajnim nezgodama
Foto: N.N. | Trninić: Smanjen broj djece stradale u saobraćajnim nezgodama

TESLIĆ - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji je danas u Tesliću prisustvovao finalnom republičkom takmičenju "Djeca u saobraćaju 2018", istakao je da je zadovoljan statističkim pokazateljima o smanjenju broja djece stradale u saobraćajnim nezgodama.

"Normalno da nismo zadovoljni sve dok postoji ijedan stradali, ali statistika pokazuje da je taj broj znatno smanjen", izjavio je Trninić novinarima, ističući da zaslugu za to nose i Auto-moto savez /AMS/ Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i druge nadležne institucije i ustanove.

On je naveo da je cilj takmičenja "Djeca u saobraćaju" obrazovanje djece kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da se evidentno smanjuje broj stradale djece-pješaka u saobraćaju, ali je veći broj stradalih u vozilu s obzirom na nedovoljan broj korištenja autosjedalice, svega 50 odsto. 

On je kao pozitivne ocijenio napore AMS Republike Srpske da ovakvim takmičenjima obuhvati veći broj djece koja se upoznaju sa pravilima učestvovanja u saobraćaju, kao i sa pravilnim tehnikama vožnje bicikla, što ih čini bezbjednijim učesnicima u saobraćaju.

Radović je za naredni period najavio zajedničku akciju sa Ministarstvom prosvjete i kulture koja se tiče projekta "Školski putevi u Republici Srpskoj", navodeći da se već u dvije osnovne škole - "Sveti Sava" u Banjaluci i "Petar Kočić" u Prijedoru realizuju pilot-projekti "bezbjedni putevi".

"Želja nam je da kroz Zakon o osnovnom obrazovanju to bude obaveza za sve škole kako bi nam djeca bila bezbjednija kada dolaze u školu i odlaze kući", rekao je Radović.

Predstavnik Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Mira Bera pohvalila je takmičenje, s obzirom na to da djeca stiču neophodna znanja kako bi u budućnosti stasala u bezbjedne vozače i učesnike u saobraćaju.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić ponovio je da se kroz edukativna takmičenja djeci najmlađeg uzrasta na vrijeme pružaju znanja o značaju poštivanja saobraćajnih pravila, kako bi se preduprijedile saobraćajne nezgode.

On je ocijenio da svijest učesnika u saobraćaju i dalje nije na zadovoljavajućem nivou bez obzira na preventivne akcija nadležnih institucija i ustanova Srpske.

U Tesliću je danas održano finalno takmičenje za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj "Djeca u saobraćaju 2018", koje je dio obrazovanih i preventivnih aktivnosti Auto-moto saveza Srpske.

Na takmičenju su učestvovale ekipe sastavljene od četiri učenika, po dva dječaka i dvije djevojčice koji su rođeni 2006, 2007. ili 2008. godine.

Prvo mjesto u ekipnom takmičenju zauzela je ekipa učenika Osnovne škole "Sveti Sava" iz Crnjelova, drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ "Sveti Sava" iz Broda, a treće ekipi OŠ "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave.

Podijeljene su i nagrade u pojedinačnim takmičenjima za dječake i djevojčice.

Na finalnom takmičenju učestvovovalo je 38 ekipa sa 152 takmičara koji su bili najbolji na kvalifikacionim ispitima održanim 22. aprila u konkurenciji 194 ekipe sa 776 učenika iz 154 osnovnih škola iz Republike Srpske.

Manifestaciju organizuju AMS Republike Srpske i 49 auto-moto društava punih 19 godina. Kroz sve faze takmičenja do sada je prošlo više od 50.000 osnovaca iz svih krajeva Srpske.

Tri najbolje ekipe sa republičkog takmičenja "Djeca u saobraćaju 2018" će za sedam dana odmjeriti znanje i vještine sa najboljim ekipama federalnog takmičenja "Sigurno u prometu 2018" u okviru Četvrtog saobraćajno-obrazovnog takmičenja na nivou BiH - "Djeca u saobraćaju - sigurno u prometu 2018", saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije