SANSKI MOST - Jato neobičnih ptica živopisnih boja posljednjih nekoliko sedmica pričinjava veliku štetu pčelarima na širem području sela Fajtovci, udaljenog petnaestak kilometara od Sanskog Mosta.
Mještani kažu da im ptice selice, nešto veće od vrabaca, koje nisu autohtoni stanovnik ovih krajeva, pričinjavaju ogromnu štetu hraneći se njihovim pčelama. Ističu da im ove ptice desetkuju pčelinja društva.
Kažu da su se živopisni pernati posjetioci pojavili prošle godine, ali da su se ovog puta ptice pojavile u znatno većem broju.
Prema riječima mještanina Abdulvahida Cerića, ptice su se nastanile pored lokalnog puta koji ovo selo spaja s ostatkom svijeta, a ono što je neobično jeste da se gnijezde u zemlji, u rupama dubokim oko jedan metar.
"Najvjerovatnije se radi o tropskim pticama pčelaricama jer je njihov izgled identičan onome kakav se može vidjeti na internetu", pojašnjava Cerić.
Mještani su zabrinuti jer pernati došljaci ne žele da odu, a kažu da je zanimljivo kako se ne plaše ni grabljivica.
Ističu da su ove ptice nevjerovatno vješti letači, koji vrlo lako izbjegnu da budu plijen jastrebu ili sokolu.
U to se mogla uvjeriti i naša ekipa koja je na obližnjem dalekovodu uočila veliki broj pčelarica, koje su nisu plašile jastreba koji se nalazio u njihovoj neposrednoj blizini.
Jedan od najugroženijih pčelara je Hajrudin Alibegović, čiji je pčelinjak udaljen samo stotinak metara vazdušne linije od mjesta gdje su ptice osnovale svoju koloniju.
"Ovo je nevjerovatno. Dolijeću u blizinu pčelinjaka i hvataju pčele u letu odmah nakon što napuste košnice. Znali smo kako izaći na kraj sa bolestima i ostalim napastima, ali ovo je za nas nešto sasvim novo. Bacao sam i petarde kako bih ih preplašio, ali sve bez uspjeha", zabrinut je Alibegović.
Prema podacima koji se mogu naći na internetu, jedna pčelarica može pojesti i do 250 kukaca dnevno.
Mještani i pčelari su zabrinuti, posebno iz razloga što u ovom trenutku ne mogu naći dovoljno efikasno rješenje za nastali problem, a o svemu su upoznali i nadležne institucije.
Ptice pčelarice nastanjuju tropske krajeve, ima ih i u južnoj Evropi, ali u posljednje vrijeme, usljed klimatskih promjena, migriraju i u sjeverne predjele.
Karakteriše ih šareno perje, vitko tijelo i izdužena centralna pera. Kao što njihov naziv kaže, hrane se letećim kukcima, a posebna poslastica su im ose i pčele.