Društvo

Tuleković: "Polja smrti" snažan prikaz strahota stradanja u logoru Jasenovac

Tuleković: "Polja smrti" snažan prikaz strahota stradanja u logoru Jasenovac
Foto: www.jusp-donjagradina.org | Tuleković: "Polja smrti" snažan prikaz strahota stradanja u logoru Jasenovac

KOZARSKA DUBICA - Memorijalna akademija "Polja smrti" donosi snažnu emociju i prikaz strahota stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac, izjavila je direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković.

"Emociju i prikaz strahota jesenovačkog logora prenio je izuzetan domaći umjetnički tim u jedinstvenom multimedijalno-scensko-umjetničkom programu, koji nikog nije ostavio ravnodušnim", dodala je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" svake godine organizuje memorijalnu akademiju kojom se odaje počast nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Ove godine otišli smo korak dalje u umjetničkom i u organizacionom smislu. Pripreme memorijalne akademije su počele prije više od godinu dana. Prvobitno je pripremana za 75. godišnjicu proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša, dakle trebalo je da se realizuje u 2020. godini", rekla je Tulekovićeva.

Međutim, kaže ona, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, moralo je doći do odgađanja realizacije.

"Ipak, mnogo toga je bilo prethodno pripremljeno, prije svega pripremljen je scenario koji potpisuju Milan Gajić, Nataša Glišić i Mario Ćulum", navela je Tulekovićeva.

Ona je dodala da su scenaristi koristili materijale iz Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina", između kojih izdvajam "Knjigu sjećanja" koja je objavljena 2019. godine.

"U tom djelu nalaze se svjedočanstva koja smo prikupili od preživjelih jasenovačkih logoraša. To je autentičan materijal, prikaz stradanja civilnog stanovništva Potkozarja. Takođe, korišteni su dokumenti i fotografije iz našeg fundusa koji su scenski upotpunili ovaj program", objasnila je Tulekovićeva.

Osim toga, korišćena je proza i poezija Branka Ćopića - Priča starog druma, Čitaocu, Ranka Pavlovića - Damari jasenovački, Nikole Drenovca - Moja je savjest čista, Đorđa Radišića - Žica,Smrt,Juriš, LJubice Miletić - Liturgija u Jasenovcu i Sime Brdara - Gradina.

Kompozicije "Nagovještaj" i "Pakao" komponovao je David Mastikosa, a režiser je Igor Tešić.

"Kao dio izuzetnog tima, sa kojim je bilo zadovoljstvo sarađivati, posebno bih istakla da se prvakinja Narodnog pozorišta Slađana Zrnić pokazala kao sjajan poznavalac scenskog pokreta koji su izvodili studenti Akademije Univerziteta u Banjaluci i djeca angažovana na ovom projektu. Među učesnicima na sceni bila je i junakinja filma 'Dara iz Jasenovca' Biljana Čekić", navodi Tulekovićeva.

Nesvakidašnji video-dizajn potpisuje Bojan Stevanić, koji je uz scenografiju Dragane Purković Macan učinio cijeli komad upečatljivim.

Realizaciju memorijalne akademije pomogli su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Republički sekretarijat za vjere, Narodno pozorište Republike Srpske, Javna ustanova Banski dvor, Muzej žrtava genocida Beograd, Radio-televizija Srbije.

U saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske, poštujući epidemiološke mjere, memorijalna akademija "Polja smrti" snimljena je u Kulturnom centru Banski dvor.

Zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji omogućen je prenos memorijalne akademije putem javnog servisa RTS.

"Vjerujem da je posebnost ove memorijalne akademije u tome što smo u ovaj projekat uvezali domaće profesionalce koji su pokazali kakav potencijal u umjetničkom stvaralaštvu imamo, a želja nam je da se ona odigra pred publikom uživo. Na tome ćemo raditi u narednom periodu i sigurna sam da ćemo naići na svu potrebnu podršku", ističe Tulekovićeva.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je Memorijalna akademija "Polja smrti" sinoć prikazana na RTRS-u i RTS-u, te još tridesetak televizija u Srbiji, reakcije dolaze sa svih strana.

"Mnogo smo srećni što smo opravdali očekivanja", zaključila je Tulekovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije