Društvo

Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi
Foto: N.N. | Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

BANJALUKA - Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih cesta i siromaštva glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH.

Istine radi, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Stejt department svojim državljanima savjetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

"Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, tržnice i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore", ističu u Stejt departmentu.

Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savjetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posjećuju turističke atrakcije, a savjetuju im da stalno prate informativni program.

"Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina", istakli su oni.

Britanci takođe upozoravaju svoje državljane da je izvjesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja. Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posjete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema. Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci vjerovatnija meta sitnih kriminalaca.

Njemačko Ministarsvo spoljnih poslova skinulo je direktna upozorenja na terorizam sa stranice o BiH. Minska polja, međutim, i dalje su za njih glavna bezbjednosna opasnost. Osim ovih prijetnji, posebno upozoravaju na loše ceste, često s lošom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, zbog čega savjetuju da se ne putuje noću.

"Snažno sugerišemo da ne primate stopere u automobil. Takvim postupanjem rizikujete da budete krivi za krivično djelo trgovine ljudima, posebno ako prelazite državnu granicu", navode u Ministarstvu. Upozoravaju i na to da zdravstveni sistem ne ispunjava standarde EU, a problematičan je u smislu tehničke opremljenosti, higijenskih uslova i obučenosti.

Austrija stanje bezbjednosti u BiH ocjenjuje "povećanim rizikom", posebno zbog minskih polja.

"Minska polja u velikom dijelu nisu očišćena ni uzduž cesta, a znakovi upozorenja često nisu vidljivi. Napuštanje asfaltiranih puteva čak i u blizini glavnog grada može biti opasno po život", istaknuto je u upozorenju.

Ni Švajcarci ne spominju terorizam, ali minska polja i neeksplodirane granate i dalje vide kao veliki problem. Iako navode da je od kraja rata postignut veliki napredak, kao veliku opasnost vide etničke tenzije i socijalne nemire usljed siromaštva, pa zbog toga svojim državljanima savjetuju da izbjegavaju velike skupove i kulturne manifestacije. Što se tiče saobraćaja i tipičnih upozorenja zbog loše održavanih cesta, dodatan rizik, prema njima, predstavljaju i agresivni vozači s brzim stilom vožnje. Minska polja glavna su opasnost i na stranici Ministarstva spoljnih poslova Kanade, a svoje državljane upozoravaju da su sami odgovorni za svoje postupke tokom boravka.

NEKE OD PREPORUKA

  • Praćenje informativnog programa
  • Stalna budnost
  • Ne udaljavati se od puteva
  • Ne primati stopere
  • Noću ne treba putovati
  • Izbjegavati velike skupove i manifestacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije