Društvo

Turistička sezona na klimavim nogama zbog migranata

Turistička sezona na klimavim nogama zbog migranata
Foto: N.N. | Turistička sezona na klimavim nogama zbog migranata

BIHAĆ - Turistički radnici na području Unsko-sanskog kantona strahuju da bi se aktuelna migrantska kriza i najavljeno povećanje broja dolazaka migranata na ove prostore mogli negativno odraziti na predstojeću turističku sezonu.

Prema riječima Zrinke Delić, predsjednice Turističkog klastera "Una", u razvoj turizma je dosta uloženo, a njegova budućnost je u trenutnim okolnostima pod velikim upitnikom.

"Ovo je ozbiljan problem, kojim se moraju pozabaviti državni organi, ali i međunarodna zajednica. Mora postojati neka strategija, jer će se sadašnja situacija gotovo sigurno odraziti na ovogodišnju sezonu", kaže Delićeva za "Nezavisne".

Dodaje kako su mnoge agencije tokom prošle godine otkazale turističke aranžmane iz sigurnosnih razloga.

"Mislim da svi moramo poraditi na tome da povratimo imidž atraktivne turističke destinacije, koji smo izgradili u proteklom periodu. Stvorili smo sve pretpostavke da ovih godina imamo pravi turistički bum, ali onda se dogodila migrantska kriza", kaže ona.

Njeno mišljenje dijele i drugi turistički radnici, koji kažu kako je ova godina, kada se radi o turizmu, pod velikim upitnikom.

"Komitenti zovu i prvo pitaju šta se dešava i kakva je sigurnosna situacija. Moram reći da je dosta njih otkazalo aranžmane zbog sadašnjeg stanja", kaže Zilha Jusić, vlasnica ugostiteljskog objekta u Bihaću.

Turistički radnici posebno ukazuju na pad broja turista iz arapskih zemalja, kojima je Unsko-sanski kanton posljednjih godina postao atraktivna i zanimljiva destinacija. Kažu kako bogati arapski turisti jednostavno ne žele da borave na prostoru gdje se nalaze migranti i izbjeglice.

Direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić kaže kako bi bili zadovoljni ako ove godine ne bi došlo do značajnijeg pada broja posjetilaca u odnosu na prethodnu godinu.

"Preostaje nam da radimo agresivniju kampanju na promociji naših potencijala kako bismo ublažili negativne informacije koje idu u svijet s ovih prostora. Nadamo se da će ovogodišnja sezona biti bar na nivou prethodne", kazao je Mulić.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine Nacionalni park "Una" posjetilo je oko 100.000 turista te dodaje kako bi taj broj bio znatno veći da nije bilo migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije