Društvo

Pratite nas na Google news

Turistički radnici iz Mostara traže otvaranje granica

Turistički radnici iz Mostara traže otvaranje granica
Foto: Fena | Turistički radnici iz Mostara traže otvaranje granica
Fena

MOSTAR –Turistički radnici iz Mostara protestvovali su u četvrtak na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU.

Vlasnica radnje u Starom gradu Soraja Ćatović kazala je kako trenutno ne rade kao i većina kolega i susjeda.

"Tražimo da nam se granice otvore jer praktički ostajemo bez kruha. Bez ikakvih smo primanja. Mnogo je tu obitelji",  poručila je Ćatović.

Smatra kako im država treba izaći u susret subvencijama koje još ugostitelji i zanatlije nisu dobili.

"Za zakupnine redovno dolaze računi kao i za komunalije. Osam koverata svaki mjesec nama svima dolazi. Od čega da mi to platimo", pita se Ćatović.

Svi ugostitelji, hotelijeri i zanatlije u Hercegovini su u istom problem te im trebaju rješenja koja moraju donijeti organi vlasti.

Vlasnik objekta u Starom gradu Haris Količić istaknuo je kako od nadležnih zahtijevaju da se omogući subvencionisanje minimalnih plaća i  pripadajućih doprinosa za radnike u turističkom sektoru.

"Također, tražimo da se gospodarskim društvima u turizmu osiguraju subvencije u 100 postotnom iznosu kirija, struje vode i odvoza smeća. Dalje, da se gospodarska društva oslobode plaćanja javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta i da se odobri odgađanje plaćanja PDV-a sve dok se te fakture ne naplate (…) Tražimo dodjeljivanje prioritetnog statusa turističkim gospodarstvenicima za dobijanje beskamatnih kredita grace razdoblje od godinu dana iz Garantnog fonda Vlade Federacije BiH kao i subvencioniranje kamata na već postojeće kredite", poručio je Količić.

Svjesni da je pandemija uzrokovana virusom korona učinila svoje te da treba učiniti sve kako bi se poštovale epidemiološke mjere da bi se cirkulacija virusa stavila pod kontrolu, radnici u turizmu su poručili kako su oni samo prvi u lancu na udaru.

Takođe su istaknuli i to, da ukoliko država ne stane uz njih da će biti prinuđeni odjaviti radnje i izići na ulicu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije