Društvo

Tužilaštvo istražuje kako je bivši ministar doktorirao uprkos zabrani

Tužilaštvo istražuje kako je bivši ministar doktorirao uprkos zabrani
Foto: Ilustracija | Tužilaštvo istražuje kako je bivši ministar doktorirao uprkos zabrani

TUZLA - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet u vezi sa odbranom doktorske disertacije Bahrudina Hadžiefendića, a koja je obavljena dan nakon što je Senat Univerziteta u Tuzli donio zabranu zbog epidemije korona virusa, pišu federalni mediji.

U cilju zaštite zdravlja studenata i zaposlenika Univerziteta u Tuzli i prevencije pojave zaraze korona virusom, Senat ove visokoškolske ustanove, na vanrednoj sjednici održanoj 26. marta 2020. godine donio je odluku, koja se, između ostalog, odnosila na zabranu polaganja ispita za redovne i vanredne studente te odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija do 30. aprila 2020. godine.

Dan kasnije Bahrudin Hadžiefendić, bivši kantonalni ministar zdravstva i trenutni ljekar u UKC-u Tuzla odbranio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Tuzli.

Kako je potvrđeno za "Klix.ba", Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je predmet u vezi spomenute odbrane doktorske disertacije.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović za pomenuti portal je kazao da ova pravosudna institucija vrši provjere u saradnji sa istražiteljima Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

"Izuzeta je sva relevantna dokumentacija koja se vezuje za događaj. Uzimaju se izjave od određenog broja ljudi, a vrše se i neke druge provjere i istražne radnje da bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj", kazao je Arnautović.

Javnost je oštro reagovala na spomenutu odbranu doktorske disertacije, posebno nakon informacije da je među onima, koji su se nalazili u prostoriji u kojoj se vršila odbrana doktorske disertacije, bila i osoba, za koju se kasnije ispostavilo da je zaražena korona virusom.

Na spornu odbranu doktorske disertacije regaovala je i Kantonalna ljekarska komora te premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

On je kazao da Kantonalna vlada oštro osuđuje ovakav potez, naglasivši da je riječ o ekscesnoj situaciji koja je praktično mogla uvesti infekciju korona virusa u Klinički centar u Tuzli.

"U ovom vremenu nije trebalo pristupiti ovakvim aktivnostima i to je Krizni štab TK naredio. Neposredno po spoznaji da je jedan od kolega sa Kliničkog centra bio član komisije za odbranu dotorske disertacije, u kasnim noćnim satima u petak sam ga kontaktirao i rekao da bude isključen iz sistema. On je trenutno pod nadzorom", kazao je juče Tulumović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije