Društvo

Tuzla do kraja novembra dobija migrantski centar?

Tuzla do kraja novembra dobija migrantski centar?
Foto: N.N. | Tuzla do kraja novembra dobija migrantski centar?

TUZLA - Tuzla bi do kraja novembra trebalo da dobije prihvatni dnevni migrantski centar najvjerovatnije u naselju Miladije, potvrdio je izvor "Nezavisnih".

Centar bi funkcionisao samo na dnevnoj bazi te ne bi bio prenoćište za migrante.

Nakon 18 mjeseci lokalne i kantonalna vlast uključile su se u rješavanje migrantske krize u Tuzli, u koju dnevno stigne i do 200 migranata iz pravca Srbije.

Nakon registracije u Uredu za strance, dolaze na autobusku stanicu i spavaju na betonu, pod otvorenim nebom umotani u deke koje dobiju od volontera i raznih organizacija. Hranu i odjeću, također, dobijaju od njih. Neki samo prenoće i odlaze dalje autobusom za Sarajevo, dok neki borave na stanici danima pa i mjesecima bez ičega.

Na stanici smo zatekli Feasala Ahmada iz Kašmira, koji nam je kazao da je prije godinu napustio svoju zemlju, da mu je porodica tamo ostala i da se brine za nju. Ispričao je kako tamo život izgleda.

"Mi živimo na granici, na vatri. Svaki dan ljudi umiru u Kašmiru. Zato sam otišao. Mi tamo nemamo mira", ispričao nam je Ahmad i dodao da želi ići u bilo koju evropsku zemlju.

I njemu i drugim migrantima Tuzla je tranzit, ali tokom boravka u ovom gradu nemaju nikakvo prihvatilište. Od početka o njima se brine grupa volontera.

"Ovo je naša stanica, naše ogledalo. Slike s ove stanice svakodnevno obilaze svijet. Stoga smatram da je bitno da se cijela zajednica uključi u rješavanje ovog problema", rekao je Senad Pirić, volonter koji od početka pomaže migrantima u Tuzli.

Volonteri već godinu i po upozoravaju vlast na migrantske probleme u Tuzli. Prvi potez napravila je opština Čelić te uplatila mjesec dana kupanja migrantima u obližnjem motelu.

Ovih dana oglasio se i Denijal Tulumović, premijer TK, koji je rekao da Vlada TK ima ograničene mogućnosti, te da je dala prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta do 150 osoba, ali nije još dobijena saglasnost lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije