Društvo

Tuzla ponovo puna migranata, spavaju gdje stignu

Tuzla ponovo puna migranata, spavaju gdje stignu
Foto: N.N. | Tuzla ponovo puna migranata, spavaju gdje stignu

TUZLA - Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirali su posljednja četiri dana 267 ulazaka u kanton što pokazuje da je priliv migranata u Tuzlu ponovo povećan.

Migranti u Tuzlu dolaze iz pravca Srbije preko Zvornika, Sapne, Bijeljine. 

S obzirom da Tuzla nema prihvatni centar niti kamp, migranti po gradu borave na raznim mjestima. Spavaju u parkovima, napuštenim objektima, ispod raznih nastrešnica, itd. 

Pod jednom nastrešnicom prenoćila je grupa migranata iz Afganistana. 

Među njima je i 15-godišnji Sulejman Nasiri koji je prije sedam mjeseci otišao iz svoje zemlje zbog, kako kaže, talibana i brojnih problema. 

Kaže da je prespavao  sa prijateljima pod nastrešnicom i da ne zna šta će dalje. Zatekli smo ga dok je vodu iz kanistera sasipao na glavu sunarodnjaka koji je tako prao kosu. 

"Hranu smo dobili od nekih ljudi, a spavali smo ovdje na podu. Među nama ima i bolesnih", ispričao je Nasiri i dodao da želi ići u Bihać pa  dalje do Francuske.

Prije nekoliko mjeseci više od 500 migranata sa autobuske stanice u Tuzli, naredbom ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, prebačeno je u kamp Blažuj.

Ministar je pompezno obećao rješavanje migrantske krize, međutim, migranti i dalje stižu u Tuzlu. 

Služba za poslove sa strancima je prije nekoliko mjeseci zatvorila Terenski ured u Tuzli tako da policija migrante upućuje da idu u Sarajevo. 

Ali o svom trošku da plate bus, ako nemaju novca, idu pješke. Volonteri pokušavaju pomoći koliko mogu.

"Suludo je da po ovakvim vremenskim uvjetima, ljudi koji uđu u državu, kako uđu treba provjeriti i treba sprječavati, ali kad su već ušli, da ne mogu da dobiju minimum zaštite koju je ova država obvezala se da će im pružiti", ispričao je Danijel Vasilj, jedan od volontera te dodao da je veliki problem značajan broj maloljetnih migranata sa kojima nisu roditelji. 

Oni se uglavnom kreću sa rođacima ili prijateljima kao što je slučaj Sulejmana Nasirija sa početka priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije