Društvo

Tuzlaci protiv smještaja migranata u naselju Bukinje i kasarni Ljubače

Tuzlaci protiv smještaja migranata u naselju Bukinje i kasarni Ljubače
Foto: Screenshot | Tuzlaci protiv smještaja migranata u naselju Bukinje i kasarni Ljubače

TUZLA - Stotinjak građana nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica okupilo se danas ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje će biti održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, protiveći se odluci Vlade FBiH i prijedlogu premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića o smještaju migranata u tuzlanskom naselju Bukinje i u kasarni Ljubače.

Ranije su gradska vijeća Živinica i Tuzle, kao i stanovnici nekoliko mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini kasarne Ljubače, koja je odlukom Vlade FBiH dodijeljena za smještaj migranata, usprotivili ovoj odluci.

Gradska Vlast Tuzle ne dozvoljava smještaj migranata u naseljenim mjestima, smatrajući da nije u njihovoj nadležnosti da pronađu adekvatnu lokaciju za tu namjenu.

Mještani Ljubača, Bukinja i Pasaca kažu da su uznemireni i na samu pomisao da se razmatra mogućnost otvaranja migrantskog centra u bivšoj kasarni Ljubače koja se nalazi između Tuzle i Živinica, odnosno da se gradi migrantski centar u naselju Bukinje, prenijeli su federalni mediji.    Imamović: Migrantska kriza je oružje da se naudi građanima Tuzle

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović (SDA) migrantsku krizu želi iskoristiti kao oružje kojim će nauditi građanima Tuzle, jer je predložio da mograntski centar bude usred stambene i industrijske zone Tuzle, u kojem započinje gradnja Bloka sedam Termoelektrane, najveće poslijeratne investicije u BiH.

"Tulumović se, bez obzira na jasnu i nedvosmislenu odluku Gradskog vijeća Tuzle da ne želi gradnju migrantskog centra u Tuzli, usudio predložiti da lokacija za migrantski centar bude u Bukinju", napisao je Imamović u otvorenom pismu Tulumoviću i poslanicima Skupšine Tuzlanskog kantona.

Imamović u pismu pita može li Tulumović garantovati bezbjednost Termoelektrane Tuzla.

"On je, po mom mišljenju, pokazao da migrantsku krizu želi iskoristi kao oružje kojim će nauditi građanima Tuzle. Nije svjestan: ako destabilizuje Tuzlu, time će destabilizirati Tuzlanski kanton i BiH. Ako ugrozi bezbjednost Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla, ugrozio je stabilnost i bezbjednost BiH", navodi Imamović u pismu.

Imamović smatra da je ovom izjavom "Tulumović pokazao da mu je važnije da naudi Tuzli, nego da sačuva stabilnost zemlje i ipak pomogne migrantima", naglašavajući da se tome odlučno protive gradske vlasti, navedno je u pismu koje je objevljeno na portalu Grada Tuzle.

Imamović je naveo da je "Tulumović izjavio da Vlada Tuzlanskog kantona ima želju da pomogne migrantima, ali da je to posao lokalnih gradskih vlasti".

"Po Zakonu o strancima nadležni su Savjet ministara, Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo civilnih poslova, Služba za poslove sa strancima, Granična policija, Agencija za rad i zapošljavanje i ostali policijski organi u BiH, u koje spada i MUP Tuzlanskog kantona", naveo je Imamović.

Prema njegovim riječima, premijer Tulumović je izrekao veliku neistinu i pokušao odgovornost Vlade Tuzlanskog kantona prebaciti na grad Tuzlu.

"Dakle, za nelegalan boravak stotinjak migranata na autobuskoj stanici, odgovorni su organi BiH, ali i ostali policijski organi u BiH, odnosno MUP Tuzlanskog kantona, pa prema tome i Kantonalna vlada, koja u tome ne pruža dovoljnu podršku policiji", naveo je Imamović.

On je izrazio očekivanja od poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona da od ovakvog ponašanja premijera Tulumovića zaštite i BiH i građane Tuzle i migrante. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije