Društvo

Tuzlanski kanton usvojio budžet, najveći ikad

Tuzlanski kanton usvojio budžet, najveći ikad
Foto: Nataša Tadić | Tuzlanski kanton usvojio budžet, najveći ikad

TUZLA - Tuzlanski kanton je prvi kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je usvojio budžet u godini koja je na izmaku. Budžet je najveći do sada, odnosno, 598,5 miliona KM.

+Po riječima Suada Mustajbašića, ministra finansija TK, budžet je reala i raspoloživ svim građanima Tuzlanskog kantona.

"Plate su najveća pozicija u budžetima svih kantona, pa tako i u Tuzlanskom, odnosno, negdje oko 62 %. Ali moram naglasiti da je ova vlada prepoznala i oblast socijalne zaštite pa je tokom 2022. godine krenula u reformu. Izmjenom zakona o socijalnoj zaštiti za porodilje se treba obezbijediti 30 miliona KM u 2023. godini", kazao je Mustajbašić.

On je dodao da su budžetom definisana i prava za djecu oboljelu od celijakije, sredstva za stalnu novčanu pomoć najugroženijoj populaciji, sredstva za oblast boračke zaštite, a posebno su značajna sredstva za poljoprivredu.

Ipak, opozicija je negodovala. Tačnije, Dževad Hadžić, poslanik SDP-a je kazao da ima primjedbe na prihodovnu stranu budžeta i smatra da taj dio svjesno nije dobro napravljen.

"Smatramo da zbog Izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda koji se primjenuje od ove godine, to mora rezultirati povećanju prihoda od PDV-a u budžetu TK od najmanje 40 miliona KM. Sa druge strane, imamo inflaciju, povećanje cijena koje, također, mora rezultirati povećanjem prihoda zbog većih cijena", obrazložio je Hadžić te dodao da je budžet trebao obuhvatiti i jednokratnu pomoć koju su tražili budžetski korisnici.

Ono što je zanmljivo i pohvalno je to da po prvi put je budžetom planirano milion KM za nauku, a do sada je bilo 200.000 KM.

"Izdvaja se i 4 miliona KM za početak izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli s tim da će se u naredne tri godine idzvajati prema potrebama Univerziteta i shodno tome koliko će se dobiti od međunarodnih donacija. Ovo je važan korak za Univerzitet jer se mora početi izgadnja da bi se dobile donacije", kazao je Boris Krešić, poslanik Demokratske fronte u Skupštini TK.

Kako je rečeno danas, rebalans budžeta planiran je za proljeće, kada će vjerovatno biti izmjene visine sredstava za određene stavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije