Društvo

U 2017. duplo više poziva nego za četiri godine: 'Plavi telefon' zazvonio 2.430 puta

U 2017. duplo više poziva nego za četiri godine: 'Plavi telefon' zazvonio 2.430 puta
Foto: N.N. | U 2017. duplo više poziva nego za četiri godine: 'Plavi telefon' zazvonio 2.430 puta

BANJALUKA - "Plavi telefon", savjetodavna linija za djecu, koja djeluje u sklopu Udruženja "Nova generacija", ove godine zazvonio je 2.430 puta, duplo više nego za četiri godine, rekao je Jadranko Janković, direktor "Nove generacije".

"Od početka otvaranja ove linije 2013. do prošle godine telefon je zazvonio 2.500 puta, što znači da je tokom 2017. bilo duplo više poziva nego za četiri godine", rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, pozivi su se najčešće odnosili na zlostavljanje i nasilje, na porodične odnose, fizički izgled i probleme u školi.

Janković je dodao da je bilo 105 prijava za zlostavljanje i nasilje, a da je poziva povodom problema u školi bilo 52.

"Od početka rada savjetodavne linije do sada 'Plavi telefon' je zazvonio 4.980 puta", istakao je Janković i dodao da su edukovali 82 volontera za savjetovanje na liniji. 

Naglasio je da su najčešće ovaj telefon pozivala djeca od 10 do 18 godina.

"Plavi telefon" pokrenut je u februaru 2013. godine i od tada na toj liniji volontira oko 20 savjetnika, koji su obučeni za pružanje kvalitetne podrške djeci.

Linija radi svakog radnog dana od devet do 17 časova, a 2015. godine postala je dio najveće svjetske mreže linija za pomoći djeci "Child Helpline International Foundation" (CHI).

"Plavi telefon" 080 05 03 05 može se besplatno pozivati iz cijele BiH, bez obzira na mrežu iz koje poziv dolazi.

U Udruženju su naglasili da se radi o anonimnoj, povjerljivoj liniji, te da sve informacije ostaju između osobe koja zove "Plavi telefon" i osobe koja odgovara na poziv.

Više od 1.500 poziva je upućeno ka "Plavom telefonu" tokom 2016. godine, a pozivi su se najčešće odnosili na nasilje i zlostavljanje, kao i probleme u porodičnim ili odnosima sa vršnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije