Društvo

U "Prijateljskoj kući" odrasla 53 mališana

U "Prijateljskoj kući" odrasla 53 mališana
Foto: N.N. | U "Prijateljskoj kući" odrasla 53 mališana

​DOBOJ - Od Evrope do SAD rasuli su se štićenici Doma za smještaj djece i omladine bez roditeljskog staranja "Prijateljska kuća" u Doboju, a tokom 19 godina njegovog postojanja, ukupno 53 mališana su odrastala u ovom objektu, koji su 2000. godine osnovali holandski humanitarci.

"Ja sam skoro sa svima u kontaktu. Svugdje na svijetu žive, bukvalno od Amerike, po čitavoj Evropi, još ih ima ovdje po BiH. Uglavnom rade, uspjeli su, imaju porodice, dođu nam na kafu ili se čujemo preko  Facebooka, preko Messengera", priča Marliz van Hofen, koja je osnovala "Prijateljsku kuću".

Ona navodi da joj nije teško kada odlaze, zato što su u kontaktu i zna da su dobro. Van Hofenova, osim kćerke Elizabet, ima i dva usvojena sina, Dušana i Đorđa.

U kući koja mališanima zamjenjuje porodicu trenutno boravi šestoro djece, uzrasta od deset do 18 godina, a tokom sljedeće sedmice stižu dva nova stanara, dječaci od 11 i 12 godina.

Učenica osmog razreda, čiji identitet zbog delikatnih razloga njenog dolaska u "Prijateljsku kuću" moramo zaštititi, u Dom je stigla prošle godine, oduševljena je, kaže, svojom novom porodicom, koja ju je odmah prihvatila.

"Prelijepo, baš se svi lijepo slažemo, družimo. Došla sam preko Centra za socijalni rad. Nisam se plašila kako će sve to izgledati, znala sam da će biti lijepo. U kući se najviše družim sa Draženkom, ona ima 12 godina. Vjerovatno ću ovdje ostati dok ne završim školu", rekla je djevojčica.

Nova odjeća i obuća, te ukusna hrana je ono što ju je takođe oduševilo u novoj sredini, iskreno je kazala ova djevojčica, koja tokom našeg razgovora nije skidala osmijeh s lica.

Samo šest mjeseci imala je Nada Pančić kada je stigla u "Prijateljsku", prije nekoliko dana je napunila 19 godina, a zbog studentskih obaveza nije trenutno u Doboju. Ona je, naime, prva od svih štićenika Doma koja je nakon završene srednje škole nastavila školovanje, i sada je studentkinja Medicinskog fakulteta u Foči.

"Dobili smo donaciju preko naše ambasade i biće to školovanje finansirano od stranih donacija. Svake godine se održava jedan 'winter bazar' (diplomatski bazar) u Sarajevu i od tog prikupljenog novca jedan dio dobijemo mi, da može dijete studirati", pojasnila je Marliz van Hofen.

Za vrijeme praznika je u kući najživlje. Tada se svi okupljaju oko svečane trpeze, ali i da bi ukrasili jelku ili napravili Snješka Bijelića, a povodom Pravoslavne nove godine juče su ih obradovale članice "Kola srpskih sestara".

"Sredstva za poklon paketiće su prikupile članice 'Kola'. To je bila naša akcija, da ih obradujemo za novogodišnje praznike. Nadam se da smo uspjele. Osim paketića, kupile smo im što smo smatrale da je još potrebno, mlijeko, voće", izjavila je za "Nezavisne" Sandra Jovanović, članica "Kola srpskih sestara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije