Društvo

U Andrićgradu 27. juna centralna proslava 800 godina autokefalnosti SPC

U Andrićgradu 27. juna centralna proslava 800 godina autokefalnosti SPC
Foto: N.N. | U Andrićgradu 27. juna centralna proslava 800 godina autokefalnosti SPC

VIŠEGRAD - Centralna manifestacija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Mitropolije dabrobosanske biće održana 27. juna u Andrićgradu, dogovoreno je na današnjem Organizacionom odboru opštine Višegrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević podsjetio je da je na glavnom Organizacionom odboru na Palama, koji je održan 9. marta, dogovoreno da prva proslava, od ukupno pet, bude održana u Andrićgradu 27. juna.

"Danas smo formirali manji Organizacioni odbor i dogovorili niz aktivnosti koje treba da odradimo u narednom periodu, počevši od same organizacije, logistike, bine, ozvučenja, volontera i svega neophodnog da se ta manifestacija što bolje pokaže, ne samo na ovim prostorima nego u cijelom svijetu" istakao je Đurević.

On je naglasio da je ovo veoma značajan jubilej za SPC, smatrajući da će manifestacija u Višegradu biti značajna za cijeli region.

Sveštenik Aleksandar Topalović zahvalio je, u ime crkvene opštine Višegrad, za razumijevanje svim radnicima opštine, rukovodiocima škola, društvenih kolektiva i kulturno-umjetničkih društava jer su danas potvrdili da su spremni da podnesu žrtvu organizacije rada i daju sebe za zajednički interes.

"Obilježavanjem 800 godina autokefalnosti SPC i Mitropolije dabrobosanske, koja je u našoj blizini imala sjedište prije osam vijekova, dužni smo da se zajedničkim snagama izborimo da taj jubilej obilježimo da bude dostojan svog imena i veličine", naglasio je Topalović.

On je dodao da je veoma zadovoljan uključivanjem svih činilaca u organizaciju manifestacije, nadajući se da će biti organizovana onako kako i dolikuje.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da zaokružimo sve te tehničke stvari u saradnji sa glavnim Odborom za organizaciju, na čijem je čelu Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, da ćemo uspjeti da dovedemo relevantne umjetnike i akademike",  naveo je Topalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije