Društvo

U Banjaluci dodijeljene regionalne nagrade "Srđan Aleksić"

U Banjaluci dodijeljene regionalne nagrade "Srđan Aleksić"
Foto: Twitter | U Banjaluci dodijeljene regionalne nagrade "Srđan Aleksić2

Dobitnici Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" za ovu godinu su Bojana Jovanović iz KRIK-a iz Srbije, Haris Rovčanin novinar Detektora/BIRNa BiH) i portal "Novost"i iz Hrvatske.

Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Dani "Srđana Aleksića" održani su za vikend 9. i 10. decembra u Banjaluci, a sve je okončano konferencijom o ljudskim pravima, slapp tužbama, te predstavljanjem zbornika "Zamišljanje žene".

U subotu je u Studentskom pozorištu održana Revija dokumentarnih filmova o ljudskim pravima.

Na konkurs za prijavu kratkometražnih ostvarenja pristiglo je ranije 20 filmova iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Reviju organizuje Helsinški parlament građana Banjaluka, a nakon projekcija održana je i panel diskusija o temi "Ljudska prava na filmu-uticaj na javnost".

"Revija filmova je prva zajednička aktivnost Kuće ljudskih prava Banjaluka čiji su članovi i osnivači nekoliko udruženja. Pored Helsinškog parlamenta građana Banjaluka čine je: Zdravo da ste, Transparency International BiH, Centar za životnu sredinu i Banjalučki centar za ljudska prava. Njen cilj je podizanje svijesti o ugroženosti ljudskih prava kroz film", naveli su organizatori, te dodali da će Dani Srđana Aleksića biti održani od 9. do 11. decembra.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije