Društvo

Pratite nas na Google news

U Banjaluci obilježen "Oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke"

U Banjaluci obilježen "Oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke"
Foto: Srna | U Banjaluci obilježen "Oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke"
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ukazala je na značaj podizanja svijesti stanovništva u Srpskoj o važnosti redovnih zdravstvenih pregleda radi prevencije, pravovremenog otkrivanja i liječenja karcinoma dojke.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da svi zajedno u Srpskoj moraju da rade na tome, jer ova bolest sve više "napada" i mlađu populaciju.

"Žene treba da vode više računa o svom zdravlju, jer su najviše podložne ovoj bolesti. Mi treba da pomažemo i na način podizanja svijesti o karcinomu dojke uz poruku ženama da imaju hrabrosti da idu na preglede, jer je sve jednostavnije liječiti, ako se na vrijeme otkrije", rekla je Cvijanovićeva na obilježavanju Mjeseca borbe protiv raka dojke, koji je organizovao Savez žena oboljelih od karcinoma dojke od ove bolesti "Iskra".

 Cvijanovićeva je danas na Trgu Krajine u Banjaluci zajedno sa javnim ličnostima i predstavnicima "Iskre" dijelila građanima cvijeće i letke u kojima su važne informacije o prevenciji raka dojke.

Ona je poručila da svi moraju voditi računa o zdravlju, te napomenula da su nevladin sektor i civilno društvo i na ovom planu partner institucija s ciljem poboljšanja uslova za liječenje ljudi.

U tom smislu, dodala je Cvijanovićeva, širom Srpske napravljene su brojne bolnice i renovirani domovi zdravlja.

"Te aktivnosti nastavljamo tamo gdje je potrebno, radimo i na edukaciji zdravstvenih radnika, povećavamo plate. To je sveobuhvatna akcija", objasnila je Cvijanovićeva.

Na Trgu Krajine bili su brojni ministri u Vladi Srpske, predstavnici Gradske uprave Banjaluka, javne ličnosti i građani.

Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.

Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se s ciljem ukazivanja na rasprostranjenost te bolesti i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.

Najčitanije