Društvo

U Banjaluci počeo treći Kongres endokrinologa i dijabetologa Srpske

U Banjaluci počeo treći Kongres endokrinologa i dijabetologa Srpske
Foto: Srna | U Banjaluci počeo treći Kongres endokrinologa i dijabetologa Srpske

BANJALUKA - U Banjaluci je počeo treći Kongres endokrinologa i dijabetologa Srpske na kojem se očekuje oko 200 učesnika iz BiH i Srbije.

Kongres je namijenjen specijalistima i specijalizantima interne medicine, endokrinologije, kardiologije, nefrologije, gastroenterologije, neurologije, ginekologije i specijalistima porodične medicine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je nadu da će ovaj kongres predstaviti savremene tokove i biti podstrek za mlade kolege i ljekare da unaprijede znanja i vještine da se ne bi zaostajalo za svjetskim trendovima.

On je rekao novinarima da će na Kongresu biti obrađen niz tema koje se tiču endokrinologije, reproduktivne endokrinologije, neuroendokrinologije, dijabetesa.

"Nadam se da će u ovoj eri kovida i nekog postkovida zaključci koji će biti usvojeni na Kongresu dati veliki doprinos za dalju organizaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske", naveo je Šeranić.

Kongres se održava u organizaciji Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske. Predsjednik Udruženja Snježana Popović Pejičić rekla je da dijabetes nije epidemija, nego pandemija, navodeći da u Srpskoj ima gotovo 90.000 oboljelih od dijabetesa i da broj endokrinologa koji su raspoređeni po cijeloj Srpskoj nije dovoljan za intenzivno praćenje i liječenje tih pacijenata.

Ona je navela da nastoje da kontinuirano edukuju što više ljekara porodične medicine da bi preuzeli dio liječenja pacijenata na svom nivou.

Pejičićeva je rekla da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite prepoznalo potrebu za povećanje broja endokrinologa, te navela da se svake godine broj mladih endokrinologa povećava, ali da ih treba znatno više.

Prema njenim riječima, Kongres, na kojem će biti predstavljeni najkvalitetniji radovi, će se, između ostalog, odvijati u okviru plenarnih predavanja, tematskih simpozijuma, prezentacija, a učesnici će se uključivati i onlajn.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da na UKC radi 10 do 15 endokrinologa i da će ljekari i zaposleni na Kongresu moći da čuju najnovije svjetske preporuke u vezi sa dijagnostikom i terapijom endokrinoloških oboljenja.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da godišnje u Republici Srpskoj umre više od 7.000 ljudi od posljedica kardiovaskularnih oboljenja, navodeći da je u osnovi svega ishrana, dijabetes i gojaznost.

"Dvadeset godina od kako smo pokrenuli projekat 'Dijabetes melitus' u Republici Srpskoj danas možemo konstatovati da primjenjujemo najsavremenije stavove u liječenju dijabetes melitusa", naveo je Škrbić.

On je dodao da će u okviru otvaranja Kongresa biti promovisana knjiga "Savremeni stavovi u liječenju dijabetes melitus tip dva", Snježane Popović-Pejičić sa saradnicima.

Predsjednik Medicinskog odjeljenja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Dragan Danelišen rekao je da se ovo odjeljenje Akademije aktivno uključilo u sve aktuelnosti u vezi sa jednom od najpodmuklijih, ali veoma zastupljenih bolesti - dijebetesa.

Profesor interne medicine i endokrinologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da da je liječenje šećerne bolesti potpuno izmijenjeno i sada se liječi u kombinaciji sa kardiovaskularnim bolestima, te postoje lijekovi koji djeluju na obje strane.

Kongres se održava u Banskom dvoru do nedjelje, 12. septembra, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne Republike Srpske i u koorganizaciji UKC-a Republike Srpske i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije