Društvo

U Banjaluci predstavljen izmjenjeni Kodeks za štampane i online medije

U Banjaluci predstavljen izmjenjeni Kodeks za štampane i online medije
Foto: N.N. | U Banjaluci predstavljen izmjenjeni Kodeks za štampane i online medije

BANJALUKA - Vijeće za štampu i online medije BiH predstavilo je danas u Banjaluci izmjenjeni Kodeks za štampane i online medije s posebnim osvrtom na član 8 – dezinformacije.

Na radionici koja je namjenjena urednicima i novinarima istaknuto je da u vremenu ekspanzije portala bez impresuma dezinformacije uzimaju maha, te da je danas posebno važno da mediji koji se i dalje drže novinarskih standarda pokušaju da očuvaju profesiju od sunovrata i propadanja svih postulata novinarstva.

Dženana Burek, izvršna dirketorica Vijeća,  navela je podatak da se Žalbenoj komisiji vijeća najviše žale na kršenje nepoštivanja zlatnog novinarskog standarda 'druge strane'. Dodaje da su Vijeću ruke vezane na žalbe na tekstove koji su objavljeni na portalima bez impresuma, ali da je Vijeće kroz svoj dugogodišnji medijacijski rad uspjelo da spriječi da brojni tekstovi ne dođu do sudskih epiloga, što je značajna pomoć za medije. 

Profesor Miodrag Živanović, predsjedavajući Žalbene komisije, poručio je da se cjelokupni javni prostor danas može sažeti u riječ 'populizam' i da se postavlja i pitanje ko su konzumenti današnjih sadržaja koji se sve više, kako je zaključeno na radionici, pretvaraju u populističke pamflete.

Rajna Radosavljević, član Žalbene komisije, govoreći iz svog dugogodišnjeg novinarskog iskustva i opusa, istakla je da je i protekli, ali i dorađeni Kodeks vrlo jasno propisuju novinarske standarde i da nijedan medij, urednik ili novinar ne bi trebao da ima dilemu u vezi s njihovom primjenom jer je u Kodeks utkano sve što profesija propisuje kao obavezu i standarde u radu.

Novi Kodeks dorađen je posebno u svjetlu galopirajuće digitalizacije i portaloizacije medijskog prostora s obzirom na alarmantne  procjene da  više od 200 portala u BiH nema impresum.

Iz Vijeća su poručili da su se i odlučili da 2021. pokrenu proceduru izmjena i dopuna Kodeksa za štampane i online medije BiH, imajući u vidu drastično povećanje broja žalbi na sadržaje u online medijima i nove komunikacijske fenomene

Izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagovanje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kako u štampanim tako i u online medijima, sa ciljem podizanja profesionalnih standarda izvještavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije