Društvo

U Banjaluci predstavljeni presretači, čuvajte se škode i hjundaija

U Banjaluci predstavljeni presretači, čuvajte se škode i hjundaija
Foto: N.N. | U Banjaluci predstavljeni presretači, čuvajte se škode i hjundaija

BANJALUKA - Neobilježena policijska vozila crna škoda superb i crni hjundai i30, u koja je ugrađen sistem radarske kamere koji se koristi za mjerenje brzine vozila u cilju bezbjednijeg saobraćaja, predstavljena su u Banjaluci, a od danas su i zvanično na putevima širom RS.

Kako nezvanično saznajemo, škoda superb ima 280 konjskih snaga, a crni hjundai i30 nešto manje - 190, tako da će nesavjesnim vozačima biti teško da pobjegnu od ovakvih "zvijeri" na putevima Srpske.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je da će ova vozila raditi na više načina, u stanju mirovanja, ali i u pokretu.

"U stanju mirovanja moći će da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku, a nakon toga se obrađuju podaci i šalju se na adrese vozača ako su prekoračili dozvoljenu brzinu. Mogu da rade i u pokretu, mjere brzinu kretanja svih vozila u odlasku i dolasku, a naknadno se obrađuju podaci i šalju na adrese nesavjesnih vozača. Treći način je da rade u pokretu kao presretači uz direktnu kontrolu policijskih službenika i tada se na licu mjesta sankcionišu vozači", rekao je Ćulum.

On kaže da je škoda superb nešto jače vozilo od hjundaija i da dostiže brzinu i veću od 200 kilometara na čas, ali da suština nije da će ova vozila presretati vozače.

"Suština je da ova vozila rade u hodu, da se kreću i snimaju vozila u dolasku i odlasku. Ona imaju i video-zapise koji mogu kontrolisati i druge prekršaje, poput nepropisnog i nepravilnog preticanja vozila", kaže Ćulum.

Ćulum je naglasio da su ovim uređajima i smanjene mogućnosti za malverzacije i zloupotrebe, a da su kazne propisane proporcionalno od prekoračenja brzine.

"U zadnje vrijeme radimo na tome da se izbjegne subjektivan uticaj policajca da on ne može ništa da uradi, jer ova baza se automatski prenosi u našu bazu i nema mogućnosti nikakvog brisanja, što znači da nema praštanja prekršaja ili eventualnog pogađanja sa policijom na licu mjesta", rekao je Ćulum.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se radi o najnovijoj tehnologiji i da nijedno vozilo koje je u prekršaju neće ostati nezabilježeno i prekršaj neće ostati neevidentiran.

"Svaka druga nesreća sa poginulim i teško povrijeđenim je zbog brzine, kao faktor nastanka ukupnih saobraćajnih nesreća ona učestvuje sa 20 odsto", kaže Radović.

Dodao je da je smanjen broj poginulih u saobraćajkama u prvih pet mjeseci ove godine, za razliku od prošle, te da od danas počinje kampanja "Niti jedna brza vožnja", koju provode zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, MUP-om RS, AMS RS, koja za cilj ima da se smanje brzine kretanja u ljetnom periodu.

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije RS, kaže da je, prema statističkim pokazateljima MUP-a RS, nepropisna brzina uzrok kod 45 odsto saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, odnosno sa smrtnim ishodom, te da stoga i primjenjuju nove metode kako bi se popravilo stanje bezbjednosti u saobraćaju.

"Pored ručnih radara, ali i automatskih radarskih sistema koji su trenutno u upotrebi, svakodnevno na putevima RS imamo šest mobilnih radarskih sistema i u funkciji dva stacionarska radara, a ubrzo će biti još jedan u Prijedoru", kaže Ivanić.

On ističe da uloga ovih vozila neće biti samo represivna nego da će imati i preventivni efekat, kako Ivanić kaže, djelovaće na svim putevima širom RS, a za početak će biti prisutna na području PU Banjaluka i PU Prijedor.

"U početnom radu forsiraćemo da idemo na direktna zaustavljanja, direktnu kontrolu i direktno pokretanje prekršajnog naloga, kako bi odmah dobili efekat represije prema vozačima koji ne poštuju propise", rekao je Ivanić.

Opremu za potrebe MUP-a RS nabavila je Agencija za bezbjednost saobraćaja RS na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz FBiH. Uređaji ugrađeni u vozila plaćeni su 187.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije