Društvo

Pratite nas na Google news

U BiH nema oboljelih od virusa korona, pod nadzorom 113 osoba

U BiH nema oboljelih od virusa korona, pod nadzorom 113 osoba
Foto: N.N. | U BiH nema oboljelih od virusa korona, pod nadzorom 113 osoba
Anja Matarugić

SARAJEVO, BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini nijedna osoba nije oboljela od virusa korona, a pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 113 osoba, od čega 76 u RS, a 37 u FBiH, jer su bile na području zemalja u kojima je ovaj virus aktivan, podaci su zavoda javnog zdravstva.

Virus korona prisutan je u Hrvatskoj, gdje je zasad oboljelo pet osoba, dok virus još nije detektovan u Srbiji, kao ni u Crnoj Gori.

Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrdio je za "Nezavisne" da su dvije osobe koje su testirane zbog sumnje da su oboljele od virusa korona u Mostaru negativne na ovo oboljenje.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) su rekli da će postojeći prostor Klinike za kožne i polne bolesti biti ustupljen Klinici za infektivne bolesti i prilagođen za pacijente kod kojih se eventualno potvrdi virus korona, kao i one pacijente kod kojih postoji sumnja na njegovo prisustvo.

Istakli su da će prijem pacijenata biti vršen na zasebnom ulazu zgrade, dok će oni koji se liječe od drugih infektivnih oboljenja ostati u postojećem prostoru ove klinike, takođe sa zasebnim ulazom.

"Klinika za kožne i polne bolesti biće izmještena u ponedjeljak iz sadašnjeg prostora i počeće s radom u zgradi Tehničko-ekonomskog bloka", rekli su u UKC RS.

Dodali su da će Klinika za kožne i polne bolesti u novom prostoru primati isključivo ambulantne pacijente, dok će oni koji zahtijevaju hospitalizaciju biti zbrinuti u smještajnim kapacitetima drugih klinika UKC RS.

"Prostor Odjeljenja radioonkologije Klinike za onkologiju koji je smješten u prostoru Klinike za infektivne bolesti biće od 29. februara izmješten u adekvatan i u potpunosti opremljen prostor Dnevne bolnice Centra urgentne medicine", rekli su u UKC RS.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da se situacija u vezi s ovim oboljenjem mijenja iz časa u čas, ali da je RS spremna za inicijalni val virusa korona.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, rekao je da će Vlada FBiH staviti na raspolaganje novac s posebnog podračuna u slučaju da ga klinički centri i bolnice zatraže u vezi s liječenjem oboljelih i zaštitom, te da raspoloživa cifra nije limitirana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije