Društvo

U BiH posao traži 460 stranaca: Etiopljani, Sirijci, Egipćani, Rusi na biroima zapošljavanja

U BiH posao traži 460 stranaca: Etiopljani, Sirijci, Egipćani, Rusi na biroima zapošljavanja
Foto: Ilustracija | U BiH posao traži 460 stranaca: Etiopljani, Sirijci, Egipćani, Rusi na biroima zapošljavanja

SARAJEVO - Uz 423.000 nezaposlenih bh. građana, na biroe za zapošljavanje u našoj zemlji prijavljeno je i više do 460 stranih državljana, podaci su kantonalnih i entitetskih službi.

Daleke zemlje

Većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz dalekih zemalja. Tako na biroima ima Sirijaca, Etiopljana, Palestinaca, Marokanaca, Egipćana, Rusa, Kenijaca, Ukrajinaca, Iračana, Alžiraca, Tunižana, ali i državljana Meksika, Jordana, Kuvajta, Norveške.

Posao u BiH traže i Albanci, Turci, Česi i Mađari.

Među nezaposlenim strancima ima onih sa srednjom, ali i visokom stručnom spremom.  Kvalificirani su za razne poslove, od kuhara, zubarskih tehničara, građevinaca, automehaničara, kozmetičara, pa do profesora, ljekara, inžinjera, magistara farmacije.

"Neki su se prijavili kao nekvalifikovani jer nisu nostrifikovali diplome. Neki su studirali ovdje pa ostali. Kod nas prevladavaju Turci. I inače među onim koji traže dozvole za rad većina je iz Turske, pretpostavljamo zato što se u BiH otvaraju turske firme, pa zapošljavaju svoje državljane, kazala je Amela Makul iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Istakla je da među strancima na biroima ima i Sirijaca, ali da se ne radi o migrantima, već o onima koji su davno stigli u našu zemlju.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je 49 stranaca na biroima i po tome se nalazi na drugom mjestu u BiH.

Na prvom mjestu je Kanton Sarajevo, sa čak 305 stranih državljana prijavljenih u Službi za zapošljavanje, i to najviše na području opština Novi Grad i Ilidža.

Sklopili brakove                

"Ima ih svih zanimanja, a najviše s visokom stručnom spremom. U pitanju su osobe koje su dobile boravak u našoj zemlji. Dobivali su radne dozvole i nama dolaze iz radnog odnosa. Ima osoba koje su udate ili oženjene ovdje za naše državljane", kaže Elvedina Sabitović iz Službe za zapošljavanje KS.

U RS ima 48 stranaca evidentiranih u Zavodu za zapošljavanje RS, a u FBiH ih je bar 418, što nije konačan broj, jer ni nakon 20 dana odgovora nema iz službi za zapošljavanje Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Slovenija s biroa skida strance ako ne nauče jezik

Slovenačka vlada predložila je da radnici iz trećih zemalja, koje nisu članice EU, gube pravo na naknadu za nezaposlenost i budu brisani iz evidencije Zavoda za zapošljavanje ako u roku od godinu ne nauče osnove slovenačkog jezika.

U Zavodu za zapošljavanje Slovenije evidentirano je više od 7.600 stranaca iz trećih država, među njima iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije.

Novčane naknade u BiH primalo je ili prima bar 107 stranaca, koji se na biroe prijavljuju u skladu sa zakonima o posredovanju u zapošljavanju.

Broj nezaposlenih stranih državljana po službama za zapošljavanje

305 u KS

49 u TK

31 u HNK

20 u ZDK

6 u USK

5 u BPK

2 u SBK

48 u RS

(avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije