Društvo

U BiH postavljen prvi znak "medvjed na putu - vozači, oprez"

U BiH postavljen prvi znak "medvjed na putu - vozači, oprez"
Foto: Facebook/Centar za životnu sredinu /Center for Environment | U BiH postavljen prvi znak "medvjed na putu - vozači, oprez"
N.N.

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnom putu Bihać - Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i BiH uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema ЈP "Ceste FBiH" inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon sprovedene analize stručne službe ЈP "Ceste FBiH" i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije tj. znaka upozorenja "medvjed na putu", donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak "medvjed na putu - vozači oprez" uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova.

"Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u BiH", izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja sprovodi projekat "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida" pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u BiH.

"Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedeni na minimum", naveli su iz organizacije.

 

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije