Društvo

Pratite nas na Google news

U BiH prvi put urađene operacije ugradnje uređaja za funkciju oštećene srčane komore

U BiH prvi put urađene operacije ugradnje uređaja za funkciju oštećene srčane komore
Foto: KCUS | U BiH prvi put urađene operacije ugradnje uređaja za funkciju oštećene srčane komore
N.N.

SARAJEVO - Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, po prvi put u BiH, urađene su dvije operacije ugradnje uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu podršku. Ovim operativnim zahvatima spašeni su životi dvojice mladića, koji usljed teškog oboljenja nisu mogli obavljati ni najosnovnije aktivnosti.

Dvadesetsedmogodišnji  E.B. iz Bugojna ističe da je po dolasku u KCUS bio izuzetno mršav, te usljed nemogućnosti pravilne ishrane svakodnevno dodatno gubio na težini. Dodaje da se njegov život svodio na krevet i iščekivanje onog najgoreg.

"Nisam imao nikakve životne radosti. Mislio sam da mi nema spasa. Zaista nema riječi da se opiše moja radost i prilika koju sam dobio. Ovo je za mene kao da sam se ponovo rodio. Raduje me što u našoj domovini imamo ovako stručne i ljubazne ljekare, a za Klinički centar u Sarajevu imam samo riječi hvale. Hvala stručnim ljekarima koji su kroz ovu moju tegobu bili i ostaće veliki prijatelji, hvala ljubaznim medicinskim sestrama i tehničarima, divnim servirkama i spremačicama. Svi oni su mi ulijevali snagu da se borim za svaki novi dan. U bolnici sam proslavio i svoj dvadesetsedmi rođendan,uz tortu i svijeće koje su mi kupili uposlenici Klinike", kazao je E.B.

Tridesetpetogodišnji S.V. iz Sarajeva ističe da je njegovo srce bilo toliko slabo, da mu je i disanje u stanju mirovanja bilo veoma zamorno. On izražva posebnu zahvalnost svima koji su doprinijeli da se stvore uslovi za ovako kompleksne i životno značajne operacije.

"Bolest ne bira. Danas smo to mi, sutra može biti bilo ko. Hvala menadžmentu, doktorima, sestrama i svim dobrim ljudima koji vrijedno rade u službi našeg zdravlja. U KCUS smo kroz našu bolest upoznali mnogo dobrih ljudi, koji su suosjećali sa nama svakog momenta. Sestre sa Klinike su nam za oproštaj kupile nove tlakomjere, kao podsjetnik da redovno kontrolišemo krvni pritisak", kazao je S.V.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, doc. dr Nermira Granova na ovoj Klinici zbrinjavaju se najzahtjevniji bolesnici koji boluju od krajnjeg stadija srčanog popuštanja. Većina ovih bolesnika su kandidati za transplantaciju srca.

"U Bosni i Hercegovini ne postoji program transplantacije srca, čime je ovog grupi pacijenata uskraćeno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Zbog toga se javila potreba za razvijanjem programa koji bi jednim dijelom mogao prestavljati alternativu transplantaciji srca. U posljednje vrijeme je zabilježen veliki napredak u liječenju iz oblasti krajnjeg stadiija srčanog popuštanja u smislu usavršavanja rada uređaja koji nadomještaju funkciju srca. Funkcija uređaja VAD-a (ventricular assist device) ili dugotrajne mehaničke cirkulatorne potpore je da nadomjesti funkciju oštećene srčane komore. Ovim operacijama spasili smo živote dvojice mladića, koji su iz punog zdravlja, nakon preležane upalne bolesti, ostali sa terminalnim stadijem srčanog popuštanja. Ovo oboljenje može se pojaviti kod bilo koga od nas, bez ikakvog prethodnog upozorenja", istakao je Granov.

Posebnu zahvalnost Granov izrazio je kolegama dr Špeli Elizabeti Mušić i dr Ivanu Kneževiću na iskazanoj stručnoj, prijateljskoj i ljudskoj podršci, kao i svim zaposlenima u Klinici

Mladiće je zadnji dan boravka na Klinici posjetila i generalna direktorica KCUS, prof. dr Sebija Izetbegović koja nije krila radost i ponos na do sada nezabilježeni uspjeh u radu Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

"Sa ovim operativnim zahvatima možemo s pravom reći da smo dosegli sami vrh u ovoj oblasti medicine. Radićemo svim snagama da se uspostavi program transplantacije srca. U proteklom periodu smo uradili ogromne pomake u pogledu unaprijeđenja kardiovaskularne hirugije u KCUS, a za ove operativne zahvate program edukacije prošlo je 90 uposlenika, članova multidisciplinarnog tima, od čega je njih 20 u sklopu svoje struke certificirano za rad u ovoj oblasti", rekla je Izetbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije