Društvo

U BiH samo 40 zvučnih semafora, slijepi životno ugroženi

U BiH samo 40 zvučnih semafora, slijepi životno ugroženi
Foto: Jelena Đurđević | Slijepi životno ugroženi u saobraćaju​: U BiH samo 40 zvučnih semafora

BANJALUKA, SARAJEVO - U cijeloj BiH postoji samo oko 40 zvučnih semafora, a taktilne staze koje pokazuju slijepim licima kuda je sigurno da se kreću ili ne postoje ili su neadekvatno napravljene.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) kažu da su četiri raskrsnice u Sarajevu pokrivene semaforima sa zvučnom signalizacijom.

"Svi semafori na raskrsnici između Bulevara Meše Selimović i VIII transverzala, Zmaja od Bosne i IV transverzala, Zmaja od Bosne i III transverzale, Adija Mulabegovića i Aleje Bosne Srebrene su zvučni semafori, a njih otprilike ima oko osam do 10 po prelazu", rekli su u Ministarstvu saobraćaja KS.

Dodaju da je zvučnih semafora bilo na više lokacija, ali da su ih, iz nepoznatih razloga, građani uništili.

Branko Suzić, predsjednik Savjeta slijepih RS, kaže da je situacija u većini gradova u RS loša te da jedini semafor sa zvučnom signalizacijom postoji u centru Banjaluke, na prelazu kod zgrade Gradske uprave.

"U cijeloj BiH se nedovoljno vodi briga o sigurnosti slijepih i slabovidih, posebno sada kada se sve češće grade kružne raskrsnice. Trebalo bi veću pažnju obratiti na taktilne staze da bi se slijepe osobe lakše snalazile u prostoru", rekao je Suzić.

Dodaje da se nedovoljno radi na uvođenju novih sistema, kada je riječ o pristupu javnim ustanovama i institucijama.

"Pristupačnost je daleko od standarda koji treba da se postigne. Bolji uslovi bi se mogli postići da se s manje sredstava obezbijedi makar jeftinija tehnologija", istakao je Suzić.

U Udruženju slijepih hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kažu da u njihovom kantonu ne postoje zvučni semafori, ali da se u Mostaru u zadnje vrijeme radi na izradi taktilnih staza, mada često neadekvatno.

"U Mostaru se u posljednje vrijeme sve više grade kružne raskrnice i pritom se uklonjaju semafori. Ove godine su počeli s postavljanjem taktilnih staza, ali nisu ih napravili adekvatno i, koliko vidimo, stalo se sa daljom gradnjom", rekli su u ovom udruženju.

Dodaju da im je bilo lakše kada su u gradu imali obične semafore, jer bi im tada makar neko rekao da je zeleno svjetlo i mogli bi preći. Sada djelimično imaju taktilne staze, koje, nakon što, kako kažu, pređete dio raskrsnice - naprasno prestaju.

"Taktilne trake su djelimično stavili na četiri kružne raskrsnice u gradu, ali nisu pokrili cijeli centar. Te staze treba završiti i unaprijediti", objašnjavaju u Udruženju slijepih HNK te dodaju da je pozitivan primjer lift sa zvučnom signalizacijom u jednom tržnom centru u Mostaru i da takvih primjera treba da bude više.

Hamdo Kentra, predsjednik Udruženja slijepih KS, kaže da u Sarajevu u zadnje vrijeme ima nekih pomaka kada su u pitanju zvučni semafori, ali da problem predstavlja to što semafori nisu stalno u funkciji.

"Kad je riječ o zvučnim semaforima nismo zadovoljni, s obzirom na to da govorimo o glavnom gradu BiH - može to puno bolje. Ne znamo da li je u pitanju greška ili prosto zvuk nije dovoljno jak jer smeta okolini, pa se utišava, ali u toku dana je gotovo neupotrebljiv", rekao je Kentra.

Dodaje da su u Sarajevu kratke relacije pokrivene taktilnim stazama te da se sve parcijalno rješava.

"Kako koja opština dobije sredstava nešto malo riješi, ali to su kratke dionice, pa u cijelom Sarajevu ne možemo nijednu trasu odrediti po kojoj se slijepa osoba može kretati bez većih poteškoća", kaže Kentra.

Rješenje vidi u ugledanju na velike gradove u susjednim državama, kao što su Beograd ili Zagreb.

"Više nam ne mogu prodavati priču da su cijene za izradu ovako nečeg astronomske. Vidite kako su to riješili Beograd ili Zagreb. Taktilne trake ne moraju da budu komplikovane, to mogu da budu ispupčeni ili udubljeni reljefi koje bismo mi pratili", objasnio je Kentra.

U Beogradu 510 zvučnih uređaja

U Beogradu je putem projekta "Kroz Beograd zvukom do cilja" ozvučeno 67 raskrsnica širom grada sa 510 zvučnih uređaja.

U 17 gradskih opština grada Beograda postavljena je zvučna signalizacija na semaforima. Ovi uređaji emituju zvučne signale u režimu crvenog i zelenog svjetla za pješake.

Postavljanje zvučne signalizacije omogućilo je nesmetano zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba, poput odlaska do prodavnice, pozorišta, obrazovnih i zdravstvenih ustanova te do posla. U većini gradova Srbije ozvučeno je bar 50 od 100 raskrsnica.

U Beogradu ima desetak taktilnih staza, kao i u svim većim gradovima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije