Društvo

Pratite nas na Google news

U BiH se nalazi 2.500 migranata, značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka

U BiH se nalazi 2.500 migranata, značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka
Foto: klix | U BiH se nalazi 2.500 migranata, značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka
N.N.

SARAJEVO - Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu analizirali su trenutnu situaciju u te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata.

Konstatovano je da je u posljednjoj sedmici značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka, a takođe je smanjen broj migranata koji borave u BiH na oko 2.500 osoba.

Takođe, otvaranjem prihvatnih centara u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, znatno je poboljšana situacija sa smještajem migranata. Kapaciteti ova dva centra se svakodnevno proširuju, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću gdje su stvoreni bolji uslovi za boravak migranata u hladnijem periodu.

Takođe, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove opštine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Takođe, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, kako bi se dodatno zaštitile ove ranjive kategorije.

Susret sa čelnicima USK

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sastali su se jutros da delegacijom Unsko-sanskog kantona, predvođenu premijerom USK Mustafom Ružnićem, ministrom unutrašnjih poslova Mujom Koričićem i gradonačalnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem sa kojima su razgovarali o mjerama za poboljšanje migrantske situacije na području ovog kantona.

Ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata. Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK.

Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji migranti i dalje koriste kako bi došli do USK. r Mektić je najavio da će o ovome upoznati Savjet ministra BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati bezbjednostu ali i humanitarnu situaciju u ovom kantonu.

(klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije