Društvo

U BiH skoro polovina stanovnika informatički nepismena

U BiH skoro polovina stanovnika informatički nepismena
U BiH skoro polovina stanovnika informatički nepismena
Nikola Salapura

BANJALUKA - U BiH još ne postoje tačni i pouzdani podaci o broju informatički nepismenih ljudi, ali određene procjene govore da ih je u ovom trenutku između 40 i 50 odsto.

Ono što i dalje posebno zabrinjava je veliki broj bh. građana kojima računari više služe za zabavu nego za obrazovanje, a to je, prema riječima Slobodana Dragičevića, potpredsjednika Upravnog odbora Asocijacije informatičara BiH, prisutno kod 60 odsto srednjoškolaca.

Stručnjaci iz oblasti informatike ipak smatraju da činjenica o sve većem broju korisnika Interneta u BiH jednim dijelom povećava procenat informatički pismenih građana. Dragičević objašnjava da se građanin koji samo koristi Internet ne može smatrati u potpunosti obučenim za korištenje računara.

"Međutim, postoje određene procjene, pa tako polazeći od nekih realnih činjenica možemo zaključiti da u BiH imamo između 50 i 60 odsto građana koji su obučeni za korištenje personalnog računara i smatraju se informatički pismenim", rekao je Dragičević.

On je naveo da je Asocijacija informatičara BiH skoro razmatrala potrebu sprovođenja ankete u BiH, kako bismo dobili relevantne podatke o informatičkoj pismenosti građana.

"Treba naglasti i činjenicu da u BiH oko 60 odsto srednjoškolaca nabavlja računar samo da bi ga koristili za zabavu ili konkretno samo za Facebook ili druge društvene mreže", istakao je Dragičević i dodao da izvještaji o povećanju broja korisnika Interneta govore o tome da generalno pristup Internetu u BiH približava tu tehnologiju sve više korisnicima i urbanih i ruralnih sredina u BiH.

Zabava

Računari više služe za zabavu nego za obrazovanje, a to je prisutno kod 60 odsto srednjoškolaca

Prema njegovim riječima, dijelom se može reći da se povećanjem broja internet korisnika, povećava informatička pismenost, u smislu da građani BiH imaju mogućnost da i putem Interneta budu upoznati sa nizom, za sebe korisnih informacija.

Kako je navedeno u godišnjem izvještaju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), sprovedena anketa je pokazala da je u BiH, zaključno sa 31. decembrom 2010. godine, bilo 522.364 internet pretplatnika, a u 2009. godini je zabilježeno oko 400.000.

"Osim porasta pretplatnika xDSL Interneta, u 2010. godini se značajno povećao i broj pretplatnika fiksnog bežičnog pristupa Internetu, a evidentan je porast i pretplatnika kablovskog pristupa", navedeno je u izvještaju RAK-a i procijenjeno da je u BiH u 2010. godini bilo dva miliona korisnika Interneta, oslanjajući se na definiciju da je korisnik Interneta svaka osoba od 16 do 74 godine koja ga koristi tokom godine.

"Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u BiH u stalnom porastu", saopšteno je iz RAK-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije